Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

FB banner

                                  Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Het Kernkabinet heeft beslist om vanaf 1 juli met F-16's te bombarderen in Syrië. Eens te meer kiest onze regering voor oorlog, en niet voor vrede. Daarom eisen een reeks organisaties van de regering om haar beslissing te herroepen en een actieve rol te spelen in het vredesproces. Om dit duidelijk te maken voerden een vijftigtal mensen actie op woensdag 18 mei aan het Ministerie van Defensie.

Oproep

De afgelopen decennia werden in de regio al talloze militaire interventies gepleegd. De resultaten daarvan zijn desastreus. Afghanistan, Irak & Libië zijn nog meer dan voordien plaatsen waar chaos en terreur heerst. In plaats van in te zetten op een diplomatieke oplossing en op maatregelen die de economie van het conflict aanpakken, zoekt de Belgische regering een oplossing in de escalatie van de oorlog.

Dit heeft ook voor België gevolgen: door nieuwe bombardementen zullen er nieuwe vluchtelingenstromen op gang komen. Nieuwe bombardementen zijn koren op de molen voor de propaganda van terreurgroepen als IS. Ook zal het geen verlichting bieden aan de Syrische bevolking. Er wonen tienduizenden burgers in gebied dat bezet wordt door IS. Zij lijden nu al onder de ontbering die dit met zich meebrengt, iets wat intense bombardementen niet zullen oplossen. Integendeel: naast de directe doden en gewonden die zullen vallen bij dergelijke luchtoperaties, zullen er ook indirecte slachtoffers vallen wanneer de infrastructuur van het land verder vernield wordt.

Een militaire operatie in Syrië betekent ook een schending van het internationaal recht. Een land aanvallen zonder de expliciete vraag te krijgen van datzelfde land, is een oorlogsverklaring tegen dat land en wordt niet toegestaan door het internationaal recht. Er is ook geen mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Belgische regering neemt haar beslissing op vraag van de Verenigde Staten die ze ter wille wil zijn, zonder enig maatschappelijk en parlementair debat.

De ondertekenende organisaties

- verzetten zich tegen elke Belgische deelname aan een militaire interventie in Syrië

- steunen de oproep van Staffan de Mistura, speciaal gezant van de Verenigde Naties, voor een diplomatieke oplossing met de betrokken internationale actoren

- roept België op om elke wapenlevering aan de regio stop te zetten

Deze oproep werd tot nu ondertekend door vzw Vrede, Intal, CNAPD, Vredesloop Ieper en LEF.

Fotoreportage

zie https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/6286504196903502545

Zoals steeds mogen al onze foto's vrij gebruikt worden. Vermelding “Foto LEF” wordt wel op prijs gesteld.