2018-10-27---Noche-Cubana-Vrienden-van-Cuba

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

De resultaten van de structurele subsidieronde zijn een ongeziene aderlating voor kunst en cultuur.  Van de 302 aanvragen kregen 95 geen subsidies. Het landschap ondergaat een kaalslag: van de 272 organisaties blijven er nu nog 207 over. Naast de fusies verdwijnen er 37 organisaties. De minister beweert dat dit de ‘diversiteit’ ten goede komt. Dat is volksverlakkerij.

De grote instellingen die het meest gespaard werden in de besparingen in 2014 krijgen nu ruim 2 miljoen euro bij. Dat versterkt het mattheuseffect. Ondertussen kleedt het beleid de federale instellingen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel (KMSKB), het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Dinomuseum) verder uit, wordt hun werking gesaboteerd door politieke manoeuvres. Het diverse cultuurlandschap wordt geofferd voor een staatshervorming met de creatie van Vlaamse vuurtorens als doel. De prijs voor deze politieke ambities is hoog: de sociale dynamiek en de creatieve ecologie krijgt flinke klappen.

Het meest verontrustende is de ongegeneerde vriendjespolitiek: Jo Libeer (ex-VOKA) en CEO Designregio Kortrijk regelde zijn zaakjes: Gatz zet de democratie even opzij (breekt de facto het kunstendecreet open…) en vist deze subsidieaanvraag op ondanks de evaluatie (voldoende, nipt onvoldoende). 

Veel organisaties die wél een subsidie kregen, moeten het met veel minder doen dan aanbevolen door de commissies, waardoor ze de nodige ‘sprong’ die ze zouden moeten kunnen maken na jaren inspanning, onmogelijk wordt. Ook deze organisaties worden gestraft door deze regering.

Na de drastische besparingen onmiddellijk na zijn aantreden, beloofde Gatz beterschap tegen 2017. Wat bleek? Sindsdien volgenden de besparingshocks elkaar op (zomer 2015, voorjaar 2016), met een voorlopig dieptepunt met de huidige kaalslag van 30 juni. Vanwege deze woordbreuk zou iedereen die zich een democraat noemt, beter aftreden.

ABVV - 6 July 2016