18 00485 EXPO-Pacifisme St A2 HR DRUKKLAAR eindversie logo-page-001

SKonica 5de18051714492 0001

strijdliederen

MF2018 aff A2 FR HR-page-001

MF2018 aff A2 NL HR-page-001

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

LOGO FuriaNieuw duo aan het roer


Op 11 oktober 2016 vervelde het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) tot Furia. Exact één maand later organiseerde de herboren vrouwenbeweging haar 45ste Vrouwendag. In maart 2017 gaf Els Flour het voorzitterschap door aan

 


merel en iris2 nieuwe co-voorzitters: Iris Verschaeve en Merel Terlien. Niet toevallig twee jonge vrouwen: "Als feminisme niet op de sociale agenda staat, ben je er zeker van dat oude (machts)mechanismen zich zullen reproduceren".


Meerdere feminismes


Iris Verschaeve ondervond in Furia "aan den lijve hoe het persoonlijke politiek wordt": "Ik laat me niet meer leiden door scripts en rolpatronen of ik ben daar toch op mijn hoede voor." Ook Merel Terlien benadrukt het belang van "real-life ervaringen van vrouwen (v/x)" als vetrekpunt. "Furia heeft altijd oog voor de posities van kwetsbare, gemarginaliseerde groepen. Voor minderheden binnen minderheden. Tegelijkertijd kijkt het ook naar boven - heeft het oog voor privileges en machtsongelijkheden. Voor Furia bestaat er niet één feminisme maar meerdere feminismes." "Het belang van keuzevrijheid, zonder solidariteit uit het oog te verliezen, is uitermate belangrijk", vult Iris Verschaeve aan.


Prioriteiten


"De verkiezing van iemand als Trump heeft vrouwen (en mannen) wakker geschud aan beide kanten van de grote plas. Dat geeft ons hoop, want het is hard nodig". "Met name moslima's hebben het zwaar als 'zichtbare' Anderen. De strijd voor vrouwenrechten wordt daarnaast al te gemakkelijk geïnstrumentaliseerd voor een racistische of xenofobe agenda. Een andere grote bezorgdheid zijn de recente sociaal-economische maatregelen van de federale regering die vrouwen disproportioneel hard raken."


Diepgaande verandering


"Feminisme is soms modieus en oppervlakkig geworden, geclaimd door sterke vrouwen die het feminisme vooral als iets individueels en commercieels zien. Furia wil erop blijven hameren dat het een ons-verhaal is, en dat feminisme een bedreiging moet zijn, in plaats van een catchy quote. Wij willen diepgaande verandering, en dat is nu eenmaal niet aaibaar maar wel hard nodig als we willen gaan voor een solidaire samenleving."

 

Meer info:
- Uitgebreid interview Klik hier
- Sofie De Graeve, woordvoerster: 0479 78 98 33
- www.furiavzw.be