18 00485 EXPO-Pacifisme St A2 HR DRUKKLAAR eindversie logo-page-001

SKonica 5de18051714492 0001

strijdliederen

MF2018 aff A2 FR HR-page-001

MF2018 aff A2 NL HR-page-001

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Zaterdag 15 april verzamelden enkele honderden Koerden en enkele sympatiserende Belgen aan de Naamse Poort in Brussel om te protesteren tegen dit misdadig optreden van de Turkse autoriteiten. Daarna stapten zijn op naar de Europese buurt. LEF was er bij uit solidariteit en maakte een fotoreportage. De slogans "Turkije dictatuur" en "Erdogan fascist" waren niet van de lucht.


Waarover gaat het?


Wij nemen de tekst van de organisatoren over.


Op dit moment zijn ongeveer tweehonderd politieke gevangenen aan een onomkeerbare hongerstaking bezig in meerdere gevangenissen in Turkije. De Koerdische politieke gevangenen zijn deze stakingen gestart op 15 februari 2017 naar aanleiding van de schending van hun meest fundamentele rechten en door de psychologische en fysieke martelingen die ze dagelijks ondergaan.


Vandaag de dag gaan de hongerstakingen door in 21 gevangenissen, sommigen zijn al bijna zestig dagen bezig. De hongerstaking dreigt ook te verspreiden naar andere gevangenissen. De gevangenen verklaren dat de meest essentiële rechten, zoals het recht op gezondheid, medische consultatie in de gevangenis, bezoek van familieleden en het recht om te bellen niet worden gerespecteerd. De weinige keren dat zieke gevangenen op consultatie mogen, worden ze geboeid.


Dat is een onmenselijke behandeling. Alhoewel de situatie van de gevangenen kritiek is, werden ze maandag 03 april, aangevallen en geslagen door bewakers en soldaten.


Bovendien wordt de tijd van bezoeken, als die worden toegestaan, in toenemende mate verminderd en de korte tijd dat gevangenen door brengen met hun families wordt regelmatig onderbroken door bewakers die dreigen dat ze hun situatie zeker niet mogen delen met de bezoekers. Het doel van de gevangenisdirectie is het beperken van de contacten van de gevangenen met de buitenwereld en zelfs het geheel vermijden ervan. Tijdens het fouilleren bij de in- en uitgang van de gevangenis, worden familieleden van gevangenen ook mishandeld en vernederd door de bewakers. Boeken en andere goederen meegenomen door hen voor de gevangenen worden niet overgedragen aan de gevangenen.


De gevangenen verklaren dat de staking zal doorgaan tot de dag waarop de onderdrukking stopt. Hun eisen bestaan uit het respecteren van hun rechten op bezoek, gezondheid, medische behandeling en de onmiddellijke stopzetting van het geweld en de afgrijselijke intimidaties die ze ondergaan door de bewakers. De stakers eisen ook de lopende noodtoestand (OHAL) te beëindigen. De gezondheid van de stakers wordt erger met de dag en de oproepen die zij doen aan de leiding van het gevangeniswezen en de Turkse justitie blijven echter onbeantwoord.


We roepen iedereen op niet te zwijgen over deze situatie en te reageren voordat het te laat is. De hongerstaking van de Koerdische politieke gevangenen heeft de drempel van de dood bereikt. Het nieuws van de dood van de hongerstakers kan ons elk moment bereiken.

 

Vrijheid voor alle politieke gevangenen en politieke, vreedzame oplossing !

 

Foto's (vrij van rechten)
https://goo.gl/photos/PpJdqummzVN3trA7A