190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Directie Vinçotte sluit fase 1 'Wet Renault' eenzijdig af
Correct overleg is blijkbaar niet nodig

 

Bij het inspectie- en controlebedrijf Vinçotte is vandaag de laatste ondernemingsraad gehouden in het kader van de informatie- en consultatiefase van de herstructurering die op 21 april 2017 werd aangekondigd. De directie wil 195 banen schrappen. Ze sluit nu eenzijdig deze fase in de onderhandelingen af.

 

De werknemersvertegenwoordigers stelden allerlei vragen in de hoop om zoveel mogelijk ontslagen te vermijden. Tot grote verbazing gaf de directie meestal alleen vage antwoorden. Soms was er zelfs geen sprake van een degelijk onderbouwd antwoord.

 

Normaal gezien moet de informatie- en consultatiefase (Wet Renault) dienen om bedrijfsleiding én werknemersvertegenwoordigers samen naar oplossingen te laten zoeken. Oplossingen die het banenverlies verminderen of overbodig maken. Voorstellen om de activiteiten intern te heroriënteren.

 

De directie gaf geen informatie over de betrokken werknemerscategorieën, wat nochtans wel is voorzien in de Wet Renault. De vakbonden hebben zo niet de juiste informatie om precieze alternatieven uit te werken.

 

Zieke werknemers

 

Vinçotte bekijkt langdurig zieken als een belangrijke 'kostenpost' waar geen inkomsten tegenover staan. Zelfs werknemers die niet kunnen werken door een arbeidsongeval, kanker of een andere ernstige aandoening zijn voor het bedrijf 'waardeloos' en worden ontslagen. De directie denkt absoluut niet na over de vraag hoe ze deze mensen kan herintegreren, wat totaal indruist tegen de wet. Deze visie geldt volgens de 'ceo' trouwens voor iedereen die ooit langdurig ziek zou worden.

 

Werknemers met een beroepsprofiel dat niet helemaal verenigbaar is met de in de toekomst gewenste profielen kunnen volgens de ceo niet 'gerecycleerd' (sic) of bijgeschoold worden. Een keuze die al werd gemaakt voor de herstructurering werd aangekondigd. Nog voor de bekendmaking van de sanering selecteerde de directie al de werknemers die volgens haar 'heroriënteerbaar' zijn.

 

Uit al deze feiten is af te leiden dat alle gesprekken over alternatieven eigenlijk maar een schijnvertoning waren. "De bedrijfsleiding wilde zich gewoon indekken in het kader van het juridisch traject van het herstructureringsproces", zeggen de vakbonden. Die indruk wordt versterkt door de vaststelling dat de directie meteen na het afsluiten van 'fase 1' al een persbericht de wereld instuurde. De vakbonden zullen het afsluiten van deze fase dan ook aanvechten.

 

LOGOSPers Vincotte

 

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info