Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

FB banner

                                  Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Enkel 100den vrouwen (en mannen) zakten zaterdag 11 november af naar het Scheppersinstituut in Mechelen voor de 46ste Nationale Vrouwendag. Feminisme leeft en is bijzonder actueel .

 

Seksuele intimidatie ook hot item op Vrouwendag
#metoo blijft ook in België aanzetten tot nieuwe getuigenissen. "Het is dan ook geen toeval dat het voorbereidend Mechels Vrouwendagplatform dit thema op het programma zette met workshops over intimidatie en weerbaarheid", vertelt Iris Verschaeve, co-voorzitster Furia. Hiermee sluit de Vrouwendag aan bij het actieplan van de stad Mechelen over seksuele intimidatie.

 

Ongelijkheid op de arbeidsmarkt
In het bijzonder de problematiek van meervoudige discriminaties op basis van sekse én kleur, beperking, leeftijd... kwam aan bod. Het hoofddoekenverbod in de meeste Vlaamse scholen en op veel werkplekken is een schending van het zelfbeschikkingsrecht van moslimvrouwen.
De loonkloof tussen vrouwen en mannen weerspiegelt zich in de pensioenkloof. Hervormingen zoals vandaag doorgevoerd zullen die kloof alleen maar groter maken omdat ze vooral mensen met een onderbroken loopbaan afstraffen.

 

Oog voor alle vrouwen
Het centrale panelgesprek met Nederlands gastspreekster Anousha Nzume, auteur van "Hallo witte mensen", focuste op het racisme dat niet alleen in de samenleving aanwezig is, maar ook binnen de vrouwenbeweging zelf. "Hoog tijd om vorm te geven aan een vrouwenbeweging waarin alle vrouwen, ongeacht hun kleur, herkomst, sociaal-economische achtergrond, seksuele voorkeur, leeftijd.... zich thuis voelen", aldus Merel Terlien, co-voorzitster Furia.

 

Meisjes aan zet
"Opvallend dit jaar is het specifieke programma voor én met meisjes", volgens woordvoerster Sofie De Graeve. Ze drukten hun stempel op het programma met workshops en een toneelstuk. In "het Mechels dakterras" vertellen Mechelse meisjes over hun zoektocht naar vrijheid en identiteit.
Ook de kleinsten kwamen aan hun trekken met een workshop over stereotypen door Vrij Spel Kinderen Kiezen Wel.

 

Vrouwendag als vaste afspraak voor ontmoeting en uitwisseling
De standenmarkt met een 40-tal organisaties was dé plek voor ontmoeting en uitwisseling. Twee feministische initiatieven werden er gelanceerd. De Plasactie gaf de aftrap van de petitie voor gelijke sanitaire rechten. En uit een bevraging onder de bezoek.st.ers bleek dat x% vragende partij is voor de oprichting van een onafhankelijk infopunt gender(on)vriendelijke reclame.

 


Foto's en impressies op facebook en binnenkort op www.furiavzw.be