HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

CETA, het Vrijhandels- en Investeringsakkoord tussen Europa en Canada, is volgens de klimaatcoalitie een ramp voor het milieu en het klimaat wegens:


1. de verzwakking van de milieunormen in Europa
2. de bijzondere rechten die aan de multinationals toegekend worden
3. de toename van de ontginning van fossiele brandstoffen (vb. teerzandolie)
4. de toename van trans-Atlantische transport, consumptie en verspilling van


De strijd tegen CETA kan nog gewonnen worden

Na de goedkeuring van dit verdrag door de Europese Raad (16/10/2016) en het Europees Parlement, moet deze nieuwe Europese wetgeving nog geratificeerd worden door meer dan 30 parlementen in Europa, waaronder 7 in België, om volledig en definitief in werking te treden. Het volstaat dat 1 parlement dit weigert om het hele verdrag van de Europese tafel te vegen!


Ervaringen uit het verleden leren ons dat dergelijke verdragen kunnen gestopt worden door voldoende mobilisatie van de bevolking. Dit gebeurde met het Multilateraal Investeringsverdrag in 1998 en met de Europese Grondwet in 2005.

 

Ollie op het vuur

 

Lokale burgerinitiatieven, democratisch verzet


Burgerinitiatieven zijn belangrijke drukkingsmiddelen naar politici. Reeds 2300 Europese gemeenten, waarvan 230 in België, hebben moties die in laten stemmen in hun Gemeenteraden, waarin de parlementen gevraagd wordt om dergelijke verdragen niet zomaar goed te keuren zonder democratisch overleg.


Het Vlaams Gemeentedecreet bepaalt dat indien 1% van de bevolking van een Gemeente een burgerinitiatief steunen, de woordvoerders van dit initiatief in de Gemeenteraad moeten gehoord worden.


In een toenemend aantal Vlaamse gemeenten lopen dergelijke initiatieven of zijn deze in voorbereiding.


Als u één dezer dagen gevraagd wordt om uw handtekening als inwoner te plaatsen op een petitie voor een burgerinitiatief om uw stad of gemeente TTIP & CETA vrij te verklaren, aarzel dan niet. Het is voor het algemeen belang!


Wil u hieraan meewerken? Neem dan contact op met:
• voor Gent: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• voor Brugge: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• voor Oostende: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verdere info?
Michel Vanhoorne, michel.vaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0497 57 94 59


Dank voor de medewerking!

 

Grensoverschrijdend verdragen