Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

FB banner

                                  Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Titel Logo

Persbericht: Ook feest in België voor de Nobelprijs van de Vrede


Op 10 december 2017 ontvangt de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede. De Belgische tak van ICAN organiseert daarom die dag een groot feest in Brussel. Ze roept de Belgische regering op om het nieuwe VN-verbodsverdrag op kernwapens te ondertekenen en de kernwapens in Kleine Brogel te verwijderen


Op 6 oktober 2017 kreeg de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede. ICAN ontving de prestigieuze vredesprijs voor haar centrale rol in de totstandkoming van een historisch VN-verbodsverdrag op kernwapens, dat op 7 juli 2017 door 122 VN-lidstaten werd aangenomen.


Keuze op scherp


De Belgische Coalitie tegen Kernwapens1 organiseert daarom op zondag 10 december in Brussel een receptie met livestream van de Nobelprijs ceremonie. De Belgische Coalitie is de Belgische tak van ICAN en nam de afgelopen jaren een actieve rol op in de strijd voor een internationaal kernwapenverdrag.


De Belgische regering boycotte echter de historische VN-verbodsonderhandelingen. Het nieuwe verbodsverdrag is nochtans geen nucleaire revolutie, maar een logische volgende stap richting kernwapenvrije wereld. Het verhoogt de politieke druk op kernwapenstaten, beperkt de mondiale bewegingsvrijheid van nucleaire arsenalen en bemoeilijkt de private financiering van kernwapens.


De toekenning van de Nobelprijs geeft de wereldwijde beweging voor nucleaire ontwapening nog meer de wind in de zeilen. 'Het Nobelcomité stelt de keuze voor België op scherp. Houden we mee de nucleaire status quo in stand en negeren we het internationale recht, of verwijdert België eindelijk de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel en ondertekenen we het VN-verbodsverdrag?, stelt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.


Aanwezig in Oslo


Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) zal namens de Belgische Coalitie aanwezig zijn bij de uitreiking in Oslo. De receptie en livestream gaan door in Cinematek (Rue Baron Hortastraat 9, 100) Brussel. Op de receptie worden activisten uitgenodigd die mee strijd voeren tegen kernwapens alsook academici, politici en burgermeesters die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld verenigt onder de naam Mayors For Peace.

 


1 De kernleden van de Belgische Coalitie zijn Agir Pour la Paix, CNAPD, Greenpeace, Links Ecologisch Forum, Pax Christi Vlaanderen en Vrede vzw.