190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

 Greenpaece

Een twintigtal bewoners van de Belgische kust hebben op 2 december in de Franse grensstad Duinkerke formeel klacht ingediend tegen de Franse staat en EDF, de uitbater van de kerncentrale van Gravelines. Hiermee protesteren de burgers en mandatarissen uit de Vlaamse kustregio, waaronder Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte, tegen de gebrekkige beveiliging van de Franse kerncentrale.

 

Gravelines, de op één na grootste Europese kerncentrale, ligt op amper 30 km in de dominante windrichting van de Belgische kust en is met een vermogen van 5400 MW bijna zo groot als het volledige Belgische kernpark. Voor veel kustbewoners vormt Gravelines dan ook een directere dreiging dan de Belgische centrales.

 

"Net als de Belgische reactoren is ook Gravelines onvoldoende bestand tegen aanvallen", zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België en aanwezig in Duinkerke. "De Franse staat en uitbater EDF weigeren voorlopig hun verantwoordelijkheid op te nemen en brengen zo burgers in Frankrijk én België in gevaar."

 

De centrale van Gravelines is als gevolg van haar ligging en ontwerp erg kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Vooral de koelbekkens voor gebruikte splijtstof, waar zich de grootste concentratie aan radioactiviteit bevindt, zijn hier niet tegen bestand. De Franse autoriteiten en EDF zijn hiervan al langer op de hoogte, maar nemen onvoldoende initiatieven om de beveiliging te verbeteren. [1]

 

Verschillende bezorgde burgers namen hierop het initiatief om klacht in te dienen voor het in gevaar brengen van derden. [2] Ze kregen hierbij de steun van o.a. Greenpeace en de lokale afdelingen van sp.a en Groen. Samen met Franse burgers legden in Duinkerke in totaal bijna 80 mensen klacht neer tegen de centrale van Gravelines.

 

Terzelfdertijd dienden honderden burgers uit grensplaatsen in Luxemburg, Duitsland en Zwitserland klacht in tegen de nabijgelegen Franse kerncentrales van Cattenom, Fessenheim en Bugey.

 

Noten:
[1] In oktober bezorgde Greenpeace Frankrijk nog een vertrouwelijk rapport hierover aan de bevoegde autoriteiten: "De veiligheid van de kernreactoren en van de bassins voor splijtstofopslag in Frankrijk en België en de bijbehorende maatregelen ter versterking". Om veiligheidsredenen werd hiervan enkel een beperkte samenvatting gepubliceerd, die u hier kunt vinden.

 

[2] Onder de Belgische burgers die klacht indienden waren o.a. de burgemeesters Johan Vande Lanotte (Oostende) en Steve Vandenberghe (Bredene).

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info