Webpage acti810d e5c69
                               Meer info...

Capture decran 2019 01 09 a 18.17.38
                             Meer info...

04 ETDD11 Depliant WEB OK
                               Meer info...

20190204 Betoging ABVV
                         Vergroot affiche

190115 NoTTIP Actie Geen CETA vlees FlyerCORRECTIE
                             Meer info...

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Greenpaece

BRUSSEL - Twee kerncentrales langer openhouden is op termijn niet voordeliger, maar wel risicovoller. Tot die conclusie komen milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) op basis van een update die onderzoeksinstelling EnergyVille maakte van de energiestudie voor de industriële grootverbruikers uit 2017.

 

Geen lagere systeemkost door openhouden 2 kerncentrales
Deze update trekt de in het energiedebat vaak geciteerde EnergyVille-studie in opdracht van de grootverbruikers door tot 2040 en dus tot na de sluiting van alle kerncentrales, ook als er 2 reactoren met 10 jaar verlengt zouden worden. Bovendien gebruikt het de meest recente cijfers over de evolutie van de gasprijs en de steeds verder dalende prijzen van hernieuwbare energie.

 

"Uit deze actualisatie blijkt dat het langer openhouden van 2 reactoren tegen 2040 niet tot een lagere systeemkost leidt", licht Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België toe. "De kernuitstap zelfs maar gedeeltelijk uitstellen is dus een schijnoplossing. De enige weg vooruit - en op termijn de voordeligste - is de kernuitstap bevestigen en volop inzetten op de vergroening van onze energie."

 

Update van bestaande studie grootindustrie
Eerstdaags hervatten de discussies over het energiepact op basis van de door minister Marghem gevraagde bijkomende cijfers. Met de actualisatie van de EnergyVille-studie willen de milieuorganisaties de verschillende regeringen een sluitend argument bieden om de kernuitstap te bevestigen.

 

"Ook bij een gedeeltelijk uitstel, moeten we die 2 kerncentrales uiteindelijk sluiten en investeren in nieuwe capaciteit", zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. "Aangezien dit uitstel niet voordelig is voor de burger, maar wel het nucleair risico rekt, kunnen we beter vasthouden aan de volledige kernuitstap in 2025. Zo krijgen ondernemingen en burgers de broodnodige impuls om te investeren in de oplossingen van de toekomst: schone, betrouwbare en veilige energie zonder nucleair risico en kernafval."

 

- Einde persbericht -

 

Meer informatie
Link naar een korte samenvatting en het hele het onderzoeksrapport: www.ourenergyfuture.be

 

Perscontacten
- Bond Beter Leefmilieu, Mathias Bienstman, +32 (0)499 77 68 06
- Greenpeace, Jan Vande Putte, +32 496 16 15 84
- IEW: Arnaud Collignon, +32 477 70 04 56

 

Over Bond Beter Leefmilieu
Bond Beter Leefmilieu is een netwerkorganisatie die Vlaamse verenigingen, burgers, overheden en ondernemingen met hetzelfde doel samenbrengt: de switch maken naar een duurzame, hernieuwbare samenleving op vlak van energie, mobiliteit, circulaire economie, voeding en ruimtelijke ordening.

 

Over Greenpeace
Greenpeace is een internationale en onafhankelijke organisatie die schendingen van het leefmilieu aanklaagt en duurzame oplossingen aanreikt.

 

Over IEW
IEW est la fédération wallonne des ONGs environnementales.