Webpage acti810d e5c69
                               Meer info...

Capture decran 2019 01 09 a 18.17.38
                             Meer info...

04 ETDD11 Depliant WEB OK
                               Meer info...

20190204 Betoging ABVV
                         Vergroot affiche

190115 NoTTIP Actie Geen CETA vlees FlyerCORRECTIE
                             Meer info...

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Coalitie van jongerenorganisaties wijst wetsvoorstel Peeters resoluut af. 150318 in magik.be


Voorstelling van het jongerenplatform tegen het wetsvoorstel Peeters


Op de regeringstafel ligt momenteel het 'wetsvoorstel Peeters': een voorstel over de hervorming van onze arbeidsmarkt. Het doel van het wetsvoorstel is een grotere flexibiliteit en grotere winstmarges voor aandeelhouders. Dit voorstel gaat ten koste van de levenskwaliteit van werknemers en ons milieu. Het privéleven wordt opgeofferd aan een economie ten dienste van het geld in plaats van ten dienste van de mens en zijn omgeving.


Als jongeren zijn we dagelijks bezig met onze samenleving te herdenken. Vernieuwende projecten opzetten en (verder)bouwen aan een toekomstmaatschappij van sociale gelijkheid zijn bij uitstek terreinen waar de stem van jongeren cruciaal is. Wij willen een maatschappij waarin jongeren zich samen en individueel kunnen ontwikkelen, en waarin het potentieel van ieder individu volledig tot zijn recht kan komen.


Als jongeren weigeren we mee te gaan in de logica om mensen meer te laten werken, minder te laten verdienen en zwaar te laten inboeten op levenskwaliteit. Wij weigeren onze vrije tijd op familiaal, cultureel of sportief vlak op te geven. Geleefd worden door onhoudbare werkuren is voor ons geen optie. Wij zullen geen burn-outgeneratie zijn, geen generatie zonder vakantie, geen generatie waar depressie en neerslachtigheid op de loer liggen door moeilijke werkomstandigheden en een verarmd sociaal en cultureel leven. Als jongeren weigeren we in te boeten op onze levenskwaliteit door het blind besparingsbeleid, terwijl we zien dat onze maatschappij wel in staat is meer welvaart te creëren.


Wij gaan niet akkoord met:
" Het optrekken van de wekelijkse arbeidsduur en doorgedreven flexibilisering. Met de wet Peeters zal de wekelijkse arbeidsduur voor voltijds werkenden van 38 naar 47,5 uur worden opgetrokken. In bepaalde sectoren kan dit oplopen tot zelfs 50 uur. Flexibele uurroosters vormen dan geen uitzondering meer en deze flexibele uren zouden slechts 24u op voorhand moeten gecommuniceerd worden. Met alle gevolgen van dien voor het privéleven.


" Stijgende werkloosheid. Deze wet zorgt ervoor dat de werkgever opnieuw een drijfveer verliest om nieuwe werknemers aan te werven. Hij kan de bestaande werkkrachten dwingen om het ritme, aangegeven door het productieproces, te volgen. En dat terwijl 1 op 5 jongeren in België werkloos is.


" Interim kracht voor het leven. Door de wet Peeters zijn interimkrachten binnenkort voor onbepaalde duur verbonden aan een interimcontract. Met dit statuut levert de regering een garantie op onzeker werk af: wegwerpwerknemers die onbeperkt beschikbaar moeten zijn voor de ondernemingen. De jongeren zullen de grootste slachtoffers zijn.


Dit wetsvoorstel is alvast een stap in de verkeerde richting die wie niet aanvaarden. Het moet gedaan zijn met de aanhoudende aanvallen van de regering op de werknemers en de jeugd, studenten, leerlingen, jonge werknemers en jonge werklozen. Wij mobiliseren daarom alle jongeren binnen en buiten onze verschillende organisaties met als doel de intrekking van het wetsontwerp Peeters.


Getekend: - ABVV-jongeren - Jeunes FGTB - ACV-jongeren - Jeunes CSC - FreeZbe - ACLVB jongeren - FreeZbe - CGSLB jeunes - FEF - Unécof - JOC - KAJ - Conseil de la Jeunesse - ProjeuneS - Comac - Ecolo-J - Jong Groen - Mouvement des Jeunes Socialistes - Jongsocialisten