GF debatten 2019
                                  Meer info

Def affiche 2019 1
                                Meer info

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Op 15 mei 2018 werden in 12 Belgische steden stiltecirkels gehouden, ter herdenking van de Nakba.

De actievoerders in Antwerpen, Brussel, Gent, Geraardsbergen, Hasselt, Ieper, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Tielt stonden een uur lang stil uit solidariteit met de Palestijnen die 70 jaar geleden uit hun huizen en dorpen werden verdreven. Die catastrofe of Nakba zoals de Palestijnen ze noemen, duurt tot op vandaag voort. De deelnemers aan de actie droegen bordjes mee met de namen van de 'verdwenen' dorpen.

In Ieper kwam een van de Palestijnen die deelnamen aan de kring uit een in 1948 vernietigd dorp, waarvan het naambord toevallig in Ieper werd omhoog gehouden: Nuseirat in Gaza. De man verloor de dag tevoren bovendien twee van zijn vrienden bij de disproportionele, Israëlische reactie op de 'Mars van de terugkeer' van de Gazanen. Als je zoiets hoort, is het niet moeilijk om stil te worden tijdens een stiltecirkel ...

De actie, die een mooie opvolging kreeg, was een initiatief van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen, en liep in samenwerking met verschillende andere organisaties. Ze had plaats de dag nadat het Israëlische leger in Gaza meer dan 50 demonstranten doodschoot omdat ze zich in de richting van de grens begaven, uit protest tegen de voortdurende Nakba.

Hieronder een greep uit de media-aandacht voor de stiltecirkels. Neem ook een kijkje op onze facebookpagina.

 

Bron en meer info: https://www.paxchristi.be/nieuws/nakba-herdacht-met-stiltecirkels