Posterred Green Small FR.indd

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Bnp Paribas en Deutsche Bank blijven betrokken bij illegale Israëliche nederzetting en economie


Europese banken blijven financiële banden onderhouden met Israëlische banken die betrokken zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. Dat geldt ook voor twee in België opererende banken, BNP Paribas en Deutsche Bank, die beiden aandelen hebben in één of meerdere Israëlische banken. Door te investeren in deze Israëlische partners steunen BNP Paribas en Deutsche Bank de ontwikkeling van Israëlische nederzettingen, die nochtans illegaal zijn onder internationaal recht.
De meest recente bevindingen hierover staan in het op 29 mei gepubliceerde rapport 'Financing Occup'Annexation' van 11.11.11, CNCD-11.11.11, FairFin en Financité.

Israëlische nederzettingen zijn de hoeksteen van de bezetting van Palestijnse gebieden die nu al 51 jaar duurt en zijn oorlogsmisdaden onder internationaal recht. Israëlische banken financieren bouwprojecten, geven leningen aan lokale en regionale nederzettingsraden, en zijn zo een cruciale actor in de ontwikkeling en expansie van illegale Israëlische nederzettingen.

Volgens de Israëlische organisatie Who Profits zijn er in totaal 7 Israëlische banken actief in de nederzettingen op Palestijns grondgebied. Deutsche Bank, bezit of beheert voor 21,96 miljoen euro aandelen in 5 Israëlische banken. BNP Paribas heeft eveneens banden met een Israëlische bank voor een bedrag van 6,08 miljoen euro. Uit het onderzoek blijkt verder dat KBC, ING en Dexia Bank tot voor kort eveneens betrokken waren in de bezette gebieden maar wijselijk hebben beslist hier uit te stappen. Voor Triodos Bank, Van Lanschot, vdk bank, Argenta en Belfius is er in het huidig onderzoek geen link gevonden.

Door te investeren in Israëlische banken steunen de in België operationele banken de illegale Israëlische nederzettingen en gaan zij in tegen hun eigen politiek van verantwoord ondernemen en tegen de VN Principes voor Verantwoord Ondernemen. "Het lijkt mij moeilijk een scenario te bedenken waarmee een bedrijf activiteiten ontwikkelt in de nederzettingen die in overeenstemming zouden zijn met de VN Richtlijnen en met het internationaal recht", verklaarde ook de VN-Commissaris voor de Mensenrechten.
11.11.11, CNCD-11.11.11, FairFin en Financité vragen dan ook dat BNP Paribas en Deutsche Bank hun relaties met de genoemde Israëlische banken verbreken en dat alle in België actieve banken een duidelijke politiek opzetten die huidige en toekomstige investeringen in de Israëlische nederzettingenindustrie onmogelijk maakt.

Ook de Belgische regering kan actie ondernemen, onder meer door bedrijven te verbieden te investeren in de nederzettingeneconomie van Israël en door de publicatie van een database van de VN te ondersteunen over de bedrijven die betrokken zijn bij de bezettingseconomie.
En als belangrijke aandeelhouder van BNP Paribas moet de Belgische overheid druk uitoefenen op de bank om alle relaties met Israëlische banken stop te zetten.

Via de website www.bankwijzer.be kunnen klanten of andere belanghebbenden van de betrokken banken een klacht sturen om aan te geven dat ze niet akkoord gaan met deze investeringen.

Hier vindt u het volledige rapport.

Contact


Josse Abrahams - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 02 536 11 37 / 0495 54 61 42