190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Midden in het hevig debat rond zware beroepen, neemt de pers regelmatig het werkgeversargument over inzake langdurige afwezigheden in de dienstenchequesector, met een overvloed aan cijfers en statistieken. Er zijn maar weinig artikels die aandacht besteden aan de essentie van het probleem.

De dienstencheques mag dan wel een van de sectoren zijn die het zwaarste lijden onder het probleem van langdurige afwezigheden, toch moet men niet vergeten dat diegenen die vooral lijden – letterlijk dan – de huishoudhulpen zijn. Niemand is ziek of afwezig voor zijn plezier!

Deze werkneemsters kennen heel zware arbeidsomstandigheden.

Dagelijks moeten zij schadelijke stoffen en niet-ergonomisch materiaal gebruiken. Bovendien maken zij het centrale deel uit van een driehoeksrelatie. Zij ervaren immers druk vanuit de werkgevers, klanten, maar ook vanwege het openbaar beleid.

De sector telt ook veel alleenstaande ouders, wat het werk nog zwaarder maakt. Buiten de stress, zware taken en lage inkomsten, moet er nog een evenwicht gezocht worden tussen werk en privéleven... geen wonder dat ze instorten!

ABVV Dienstencheques betreurt het feit dat dit maar zelden wordt aangehaald in de dossiers die dagelijks in de pers verschijnen, terwijl het gaat om de voornaamste oorzaken voor verzuim in de sector. De statistieken die al wekenlang in de kranten worden gegeven, zijn op zich onbruikbaar en moeten absoluut in hun context geplaatst worden. Huishoudhulpen zijn geen statistiek. Zij verdienen beter dan dat!

Wij zijn ervan bewust dat ook veel werknemers uit andere sectoren die verschillende moeilijkheden meemaken, maar men moet vaststellen dat ze zich in het geval van huishoudhulpen opstapelen. Zij zijn zoals de kanaries in de kolenmijnen, die als eerste neerstorten wanneer de lucht verstikkend wordt.

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info