190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Met vier personen kunnen de meeste kaartspelletjes gespeeld worden maar welke meerwaarde vier mobiele operatoren zal meebrengen op de Belgische telecommarkt is hoogst onduidelijk. Als we al van een beleid van minister De Croo mogen spreken, is deze beslissing ontegensprekelijk contraproductief voor de tewerkstelling in België. Het leidt bovendien tot slechtere arbeidsomstandigheden en een slechtere dienstverlening.

Als minister van Telecom heeft Alexander De Croo er een strijdpunt van gemaakt om de mobiele telecommarkt te openen voor een vierde speler. Het woord 'speler' is hierbij ook goed gekozen. Recent zagen we in Italië hoe Iliad dit deed met 'Free mobile': lage prijzen, lage service en vooral outsourcing van operationele activiteiten naar het buitenland.

De huidige drie mobiele telecomoperatoren (Orange, Telenet en Proximus) bevinden zich duidelijk al in een verzadigde Belgische markt. De onderlinge concurrentie zorgt hier voor kostenbesparingen en outsourcing, met een voortdurende druk op arbeidsomstandigheden en zelfs dienstverlening aan de klant. Bovendien moet er in deze snel evoluerende digitale wereld enorm geïnvesteerd te worden in nieuwe performante netwerken en technologieën, waardoor de druk op de financiële resultaten zwaar blijft aanhouden.

De impact van een vierde mobiele operator zal zich niet enkel laten voelen in de beurswaarde van de verschillende bedrijven maar zal ook doorgerekend worden in een verdergaand kostenbesparingsmodel. Agoria heeft berekend dat er tot 6000 jobs verloren kunnen gaan in België.

Precaire jobs, zoals callcentermedewerkers, staan op de eerste rij om geoutsourcet te worden naar goedkopere landen. Het toekomstperspectief voor deze medewerkers is een werkloosheid waarbij de daarbij horende werkloosheidsvergoeding dan ook nog eens afgebouwd wordt. De armoede wenkt !

Of minister De Croo geïnspireerd werd door dhr. Xavier Niel bij de opening van de school '19' (https://www.s19.be/nl/de-school-19/) of enkel een ideologische strijd aan het voeren is, is hoogst onduidelijk. In ieder geval begrijpen we als ABVV wel dat er een spelletje gespeeld wordt met de tewerkstelling van duizenden mensen in de bedrijven waar we momenteel actief zijn.

Indien het scenario bewaarheid wordt, zal er na 2019 en dus na de Vlaamse en federale verkiezingen wel een spelletje 'zwarte pieten' gespeeld worden wiens fout het is dat er tewerkstelling verdwijnt, dat de arbeidsomstandigheden in de telecomsector verslechteren en dat er mogelijk syndicale acties volgen. Laat het alvast duidelijk zijn dat er maar één 'zwarte piet' is in dit spel en dat is en blijft de verantwoordelijke minister van vandaag: dhr. Alexander De Croo !

BBTK en ACOD zullen zich verder beraden over mogelijke acties tenzij dhr. De Croo alsnog wenst te overleggen over deze materie - wat tot op heden niet gebeurd is!

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info