Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Vandaag (vrijdag 7/9) vindt in Vlissingen een eerste algemeen comité / ledenvergadering plaats voor ACOD-leden die werken voor het agentschap Maritieme diensten en Kust en voor het agentschap Maritieme toegang.

 

Op deze vergadering worden de plannen van de Vlaamse Regering voor diverse aanpassingen van het Vlaams Personeelsstatuut toegelicht aan de leden. Onder het mom van "harmonisering" van de arbeidsvoorwaarden tussen statutaire en contractuele personeelsleden wordt verder gewerkt aan de uitholling van het ambtenarenstatuut. Waar een "upgrade" van de voorwaarden voor contractuele personeelsleden mocht verwacht worden, vindt er echter een "downsizing" plaats van de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren.
Het aanpakken van de ziekteverlofregeling, het aanpassen van de ontslagregeling, het schrappen van beroepsmogelijkheden.... Dit alles wordt niet gesmaakt.

 

De minister stelde de zaken aanvankelijk al voor – ook in de pers – alsof dit beklonken was. Nu wordt – deze morgen nog bij monde van MP Geert Bourgeois op radio 1 – ons verweten dat we al actie voeren vooraleer te onderhandelen. Daar heeft de overheid onze ervaring bij overleg tegen: er wordt door de huidige politieke overheid tijdens de onderhandelingen binnen het sectorcomité al te vaak gegrepen naar het adagio: "de regering heeft dit beslist". En wij mogen enkel nog een punt of een komma in een zin verplaatsen... Vandaar dat we nu al de nodige signalen willen geven. Het signaal vanuit de vergadering van vandaag is duidelijk; dit mag niet op de tafel van het sectorcomité!

 

Een kanttekening: het kabinet heeft in haar toelichtingsnota voor de regering een berekening gemaakt van wat het toepassen van de nieuwe regeling haar minder zou kosten (dus besparen) :
Door de hervormde ziekteverlofregeling in 2016 op iedere ambtenaar die afwezig was wegens ziekte fictief toe te passen, zou de kost van het statutaire ziekteverlof tot 111.585.780,65€ dalen. Voor 2016 zou dit dus neer hebben gekomen op een daling van de kostprijs met 6.214.122,92€.
In het kader van de kostprijs berekening, werd vervolgens de hervormde ziekteverlofregeling ook toegepast op het kalenderjaar 2017. Hierbij werd rekening gehouden met een situatie waarbij de hervormde regeling ook al in 2016 van kracht zou zijn geweest. Hierdoor vielen sommige statutaire personeelsleden al vanaf 1 januari 2017 op een gedeeltelijk loon terug omdat ze hun gewaarborgd loon al in het kalenderjaar 2016 hadden uitgeput.
Wat 2017 betreft, bedroeg de totale kost van het ziekteverlof, zonder toepassing van de gewaarborgd loon regeling, 117.195.015,75 euro. Na toepassing van de gewaarborgd loon regeling zou de totale kost van de statutaire ziekteverlofregeling nog 109.766.324,50€ hebben bedraagd. Dit komt neer op een vermindering van de kost met 7.428.691,25€.


Alleen al het feit dat we onze leden hieromtrent moeten samenroepen en ze deze vergadering – gelet op het onderwerp – massaal bijwonen, vertraagt de scheepvaart.... Heeft de VR al berekend wat dit kost voor bv. de haven van Antwerpen? En dat men ons nu niet komt beschuldigen van "onverantwoord gedrag". Wij vinden het bijzonder jammer dat we gedwongen worden ons hiertegen te verzetten en dat daardoor de havengemeenschap wordt geraakt in haar werking. – door de onbezonnen houding van een minister die ambtenaren wil treffen -. Dergelijke dossiers op een brute manier door de strot duwen van eigen personeel door het meteen op de onderhandelingstafel te gooien, is onbezonnen van een regeringsverantwoordelijke en geen correcte manier van werken!

 

We verduidelijken ten slotte nog dat de acties van ACOD totaal los staan van het ongenoegen van andere personeelsvertegenwoordigers inzake "gelijk loon voor gelijk werk".


ACOD vecht voor het behoud en verbetering van correcte arbeidsvoorwaarden en dit voor zowel contractuelen als statutairen!