20190623 Betoging
                                Meer info

Poster red Green NL                                  Meer info

Posterred Green Small FR.indd                             Plus d'info

GF debatten 2019
                                  Meer info

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Als je niet alles volgt, mis je veel. Zaterdag 8 september was het wereldwijd een dag van protest tegen de klimaatverandering. Zo vernam ik bij Deutsche Welle op zondag. Maar géén van de zowat 250 'Vlaamse' titels op www.krantenkoppen.be die er dit weekend melding van maakte.

 

Op maandagmorgen (9 u 00) aan het 'google-zoeken' geweest én op websites gaan kijken. Noch bij De Standaard, noch bij MO* en DWM was iets te vinden. Wel bij De Morgen, Knack en VRT.

 

Toen ik een collega-'mediawatcher' vroeg om berichten over het protest van zaterdag te zoeken, luidde zijn antwoord op maandagmiddag: "Op dit moment nauwelijks iets te vinden, behalve dus De Morgen".

 

Nadien werden nog berichten gevonden bij La Libre en Le Soir. Later op de maan-dag publiceerde ook De Wereld Morgen een verslag.

 

Volgens De Morgen bracht 'Rise for Climate Belgium' op zaterdag "honderden betogers" op de been. De VRT zag "meer dan 1.000 mensen". Zij eisten van 'Europa' "ambitieuzere maatregelen tegen de klimaatverandering". Het bulkte overigens in de pers ook niet bepaald van aankondigingen voor de betoging. Alleen bij LEF (Links Ecologisch Forum) vonden we aankondigingen.

 

Climate

http://klimaatcoalitie.be/rise-climate-belgium-citizen-movement

Aangekondigd kan nu alvast worden dat de betoging van zaterdag het startschot was van een reeks acties in Brussel, elke keer tijdens het eerste weekend van de maand. Hoogtepunt wordt een massamobilisatie op 2 december, vlak voor de internationale klimaattop in het Poolse Karowice. Op die top zal reeds de derde verjaardagkaars uitgeblazen worden van de ondertekening van het Akkoord van Parijs maar de CO2-uitstoot stijgt verder, en de EU heeft haar klimaatdoelstellingen nauwelijks bijgesteld.

 

"1,000 events on Saturday in about 100 countries"

 

Over de acties wereldwijd vorige zaterdag zijn op het Web berichten te vinden bij onder andere The Guardian, Time, Deutsche Welle en Al Jazeera. De Engelstalige webstek van Deutsche Welle titelde: "Global day of protests over climate change". D.W. had het over "1,000 events on Saturday in about 100 countries as part of the "Rise for Climate" protests."

 

In steden rond de wereld waren er dus optochten en dat om de VN-gesprekken 'aan te jagen' die het akkoord van Parijs nieuw leven moeten in blazen. Gesprekken die in Bangkok plaats vonden ter voorbereiding van de Klimaattop van december. Ik schreef er hier al eerder over, hoe weinig aandacht die VN-gesprekken in Bangkok van de Belgische media kregen.

 

Sommige buitenlandse media deden zaterdag wel mee door zoals bv. Libération een oproep te plaatsen van 700 Franse wetenschappers aan de politici om door te zetten met de 'beschikbare oplossingen'.

 

12-14 September: 'Global Climate Action Summit'

 

Deze week komt er alweer een nieuwe klimaattop: de 'Global Climate Action Summit' in San Francisco. Niet toevallig in Californië want de gouverneur van die Amerikaanse deelstaat – Jerry Brown (1) - wil zich niet neerleggen bij president Trump's besluit om de V.S. uit het akkoord van Parijs te doen stappen. (2)

Het laatste woord hier is aan de actievoerders van 'Rise for Climate Belgium': "De klimaaturgentie vereist niet alleen meer de naleving van het Akkoord van Parijs en van de engagementen die eruit voortkomen, maar ook een drastische verhoging van de klimaatambities tegen 2020, om niet de grens van 1,5°C en dus zeker niet die van 2°C te overschrijden." (3) (jpe)

 

1- Jerry Brown over zijn verzet tegen Trump: https://www.dw.com/en/jerry-brown-how-to-beat-donald-trump-on-climate-change/a-41348877

2- Meer over de top in 'Frisco' bij The Guardian: https://www.theguardian.com/environment/2018/sep/08/rise-for-climate-protests-san-francisco-new-york

3- Interessant inzake klimaat is ook dit artikel bij MO*: "Jongeren treden zelf in actie voor een leefbare planeet - 'Ik doe dit omdat jullie, volwassenen, mijn toekomst verpesten'" Een bijdrage van Tine Hens. Zie https://www.mo.be/reportage/ik-doe-dit-omdat-jullie-volwassenen-mijn-toekomst-verpesten?utm_campaign=daily&utm_medium=newsletter&utm_source=email

(De Groene Belg 1581 - 10/9/2108)