Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

p5090288-bewerktVorige week leerde Vlaanderen de groepering Schild & Vrienden kennen als een organisatie met 2 gezichten. In de Pano-reportage kwam ook de Vlaamse Jeugdraad aan bod. Later die week publiceerde VRT NWS een artikel waarin de strategie van S&V om de Vlaamse Jeugdraad 'te verrechtsen', 'over te nemen', zich verkiesbaar te stellen met 7 kandidaten en de Vlaamse Jeugdraad bewust te infiltreren, klaar & duidelijk werd. Volgens een screenshot in dat artikel werden 4 leden van Schild & Vrienden verkozen binnen de Vlaamse Jeugdraad. Vorige week besliste onze organisatie om op basis van het huishoudelijk reglement een duidelijke procedure op te zetten met deze 4 betrokken adviseurs. Deze avond besliste de adviesraad om de 4 adviseurs uit onze adviesraad en uit onze organisatie te zetten.

 

Intern gingen wij deze week met elk van de 4 betrokken adviseurs in gesprek. Op basis van vastgestelde feiten en deze gesprekken kwam de adviesraad - bestaande uit 16 stemgerechtigde leden - tot het besluit om alle 4 de jongerenadviseurs te ontslaan. Niet alleen hebben ze onze organisatie ernstige schade berokkend, er is ook een grote vertrouwensbeuk tussen hen en onze organisatie. In welke mate elk van deze 4 betrokken waren bij Schild & Vrienden en of zich al dan niet schuldig hebben gemaakt aan racistische en discriminerende uitspraken, daarvoor plaatsen wij ons vertrouwen in het gerecht.

 

We willen nogmaals benadrukken dat de Vlaamse Jeugdraad streeft naar een samenleving waaraan kinderen en jongeren actief mee vorm geven. We doen dat door de stem van kinderen, jongeren, jeugdorganisaties en jeugdadviesorganen te vertolken en versterken. Dat doen we met vanuit een aantal duidelijke uitgangspunten. Zo stelt de Vlaamse Jeugdraad dat participeren aan die samenleving een fundamenteel recht is van iedereen: mensen uit alle bevolkingsgroepen, van verschillende culturen, geloof, visies, smaken, geslacht, politieke kleur, seksuele voorkeur, enzovoort. Dat kan volgens ons alleen gegarandeerd worden in een participatieve democratie. In elke samenleving hebben beleidsmakers daarom, op alle niveaus en op alle plaatsen, de cruciale opdracht om alle mensen te betrekken bij hun beleid, ook kinderen en jongeren.

 

Binnen de werking van de Vlaamse Jeugdraad is voor alle jongeren een plek, maar er zijn duidelijke grenzen. Voor de racistische en discriminerende uitspraken die we vorige week in de Pano-reportage zagen is binnen onze organisatie geen plaats: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Onze samenleving is erbij gebaat dat alle kinderen en jongeren in Vlaanderen gelijke rechten en gelijke kansen krijgen. Daar horen ook Mawda, vrouwen en mensen met een kleurtje bij. Daarom strijdt de Vlaamse Jeugdraad actief voor een samenleving die alle kinderen en jongeren gelijkwaardige rechten en kansen wil bieden. We verwachten ook van onze leden dat zij hier hard in geloven en daar actief samen met vele partners werk van willen maken. Wie zich hier niet in kan vinden, heeft binnen de Vlaamse Jeugdraad geen plaats.

 

We werden verplicht om een moeilijke beslissing te nemen als Vlaamse Jeugdraad. We blijven geloven in de kracht van een debat dat verrijkt wordt door diverse stemmen waar mensen met verschillende achtergronden luisteren naar elkaar. Wij weigeren mee te gaan in een verhaal waar mensen tegen elkaar worden opgezet, waar het wij-zij denken belangrijker is dan de inhoud. Dat is niet hoe wij als Vlaamse Jeugdraad willen werken. Wie wil meedenken en meebouwen aan (jeugd)beleid dat goed is voor alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel, en wie dat met een open vizier en agenda wil doen, is welkom bij de Vlaamse Jeugdraad. Wij roepen beleidsmakers, media, iedereen op om met een open houding en samen in te spelen op de uitdagingen van vandaag.

 

2018 Jongeren

 

Bron: https://vlaamsejeugdraad.be/pers/persmededeling-vlaamse-jeugdraad-ontslaat-4-jongerenadviseurs