Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Resultaat van de burgervergadering rond CETA-vleesimport in de Gentse haven op 26 september 2018

 

Stand van zaken CETA

 

Het Europees hof van justitie moet nog uitspraak doen over de legaliteit van ICS (de ISDS versie van CETA; vermoedelijk februari 2019), een aantal lidstaten wachten hierop voor ratificatie van CETA (Italië, Oostenrijk, Nederland). In België: Vlaams en federaal parlement hebben geratificeerd, Waals wacht nog op uitspraak van Europees Hof (maar ratificeert wel intussen andere verdragen met Oman, Panama, ... die de oorspronkelijke versie van ISDS bevatten).

 

Gesprek met Jan Slomp

 

Hoe is de Canadese situatie rond CETA?
JS: CETA is in Canada reeds in volle werking: de import van Europese kaas is al voelbaar.
Waar staat Canada in de voorbereiding om vlees naar Europa te exporteren?
JS: Er is een lijst van slachterijen die goedgekeurd zijn door Europese autoriteiten voor export naar Europa, waarvan zeker 2 enkel hormonenvlees produceren en geen alternatieve faciliteiten hebben.
Wat is de rol van Cargill (aanwezig in Gentse haven met graansilo's) in Canada?
JS: Cargill heeft samen met JBS 90% van de slachtcapaciteit in handen in Canada. De export van (hormonen)vlees zal hen dienen om nog meer controle te krijgen over de marktwerking en de prijzen voor de boeren nog meer te drukken (let wel, niet voor consumenten).

 

CETA-vlees in Gent

 

16 maart 2018: akkoord tussen North Sea Port (gefusioneerde haven Gent - Terneuzen – Vlissingen) en de haven van Québec om vlees in te voeren in Europa (met uitdrukkelijke verwijzing naar CETA).

 

27 april 2018: Persbericht: de ministerraad geeft toelating om de douanepost te verhuizen van de Mai Zetterlingstraat naar de Skaldenstraat, waar een grensinspectiepost zal gehuisvest worden. Bovendien hebben we informatie uit betrouwbare bron dat er voorbereidingen zijn om deze grensinspectiepost van grote koelinstallaties te voorzien. Deze beslissing staat niet in het staatsblad. Volgens het kabinet van Jambon is het een administratieve beslissing, die niet in het staatsblad moet. Het is niet duidelijk of dit dan het recht geeft om hiermee naar Raad van State te gaan (aangezien het niet in het staatsblad staat).

 

De analyse is als volgt: door de douanepost te verhuizen naar een locatie die groot genoeg is voor het plaatsen van koelinstallaties, wordt het mogelijk gemaakt om diepgevroren vlees in te voeren. De douane kan dit vlees dan controleren zonder de koudeketen te breken. De nieuwe post komt in de Skaldenstraat in de oude loodsen rechtover het hoofdgebouw van het Havenbedrijf.

 

Strategie: hoe houden we deze CETA-vleesimport tegen, die gebaseerd is op een illegitiem akkoord?

 

Het is noodzakelijk om een strategie te ontwikkelen die iedereen kan begrijpen, en waarmee we bondgenoten krijgen. CETA druist in tegen onze grondrechten, en de implementatie ervan nog voordat het akkoord door alle Europese parlementen goedgekeurd is, ondermijnt de democratie.

 

1. Burgerinitiatief en politieke stappen

 

3 vragen die we voorleggen aan de Gentse gemeenteraad (met 3000 handtekeningen van Gentenaars):
- nadere uitleg over het akkoord afgesloten op 16 maart, tussen North Sea Port en de Haven van Québec
- uitleg over de bouw van de nieuwe grenspost/koelinstallaties
- betrokkenheid van Cargill

 

Dit democratisch instrument (i.e. de toelating om te spreken op de gemeenteraad o.b.v. voldoende handtekeningen) wordt vanaf 1 januari afgeschaft in Vlaanderen (de verplichting valt weg maar gemeenten kunnen dit wel vrijblijvend nog toelaten)! Daarom is het streefdoel om het burgerinitiatief nog op de gemeenteraad van december voor te leggen!

 

Iedereen welkom om handtekeningen te verzamelen:
- Elke vrijdag van 15 tot 18u aan de Gentse bibliotheek.
- Op verkiezingsdebatten!

 

Digitaal tekenen kan via deze link, waar je ook intekenlijsten kan downloaden.

 

2. Juridische stappen

 

We bekijken mogelijke juridische stappen.

 

3. Acties van burgerlijke ongehoorzaamheid

 

We bekijken lokale acties in Gent.
We plannen een Europese actie te organiseren tegen zomer 2019.
We gaan naar de vergadering van de Europese netwerken tegen vrijhandelsverdragen eind november en brengen de zaak binnen in de Derde Europese bijeenkomst van TTIP/CETA-vrij gemeenten op 29 en 30 maart 2019.

 

Noot: werk je graag actief mee aan dit initiatief of een deeltje ervan (handtekeningen verzamelen, research doen, acties organiseren, ...), neem dan gerust contact op!