Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

thinkstockphotos-825684208In tegenstelling tot de informatie die in de pers en op sociale netwerken circuleerde, blijven herbiciden die glyfosaat bevatten en insecticiden die neonicotinoïden bevatten in Brussel verboden en werden de besluiten van de Regering niet geannuleerd door Europa.

 

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat of neonicotinoïden is vandaag nog steeds verboden op het Brusselse grondgebied, ook voor professionele gebruikers.

 

In tegenstelling tot wat de pers aankondigde of liet uitschijnen, heeft de Europese Commissie de Brusselse besluiten niet geannuleerd. Ze heeft trouwens niet de bevoegdheid om dat te doen. De Commissie heeft enkel opmerkingen geformuleerd over de 2 ontwerpbesluiten die eventueel de besluiten moeten vervangen die momenteel voor de Raad van State worden betwist door de fabrikanten van pesticiden. Die betwiste besluiten blijven echter behouden en blijven van toepassing zolang de Raad van State geen definitief advies heeft uitgebracht.

 

De Commissie belet in deze fase overigens de Brusselse regering niet om nieuwe besluiten goed te keuren, terwijl ze in de plaats van gewone opmerkingen een "uitvoerig gemotiveerde mening" had kunnen formuleren waarop het Gewest verplicht was geweest officieel te antwoorden.

 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft dus bij zijn standpunt, zowel wat betreft de processen die op Belgisch niveau door de agrochemische firma's werden aangespannen, als wat betreft de beroepsprocedure die het voor het Europees Gerecht tegen de Commissie heeft aangespannen om het op Europese schaal opnieuw toelaten van glyfosaat zonder « phasing-out » (stapsgewijs verbod), tegen het advies van het Europees Parlement in, te betwisten.

 

Het Gewest zal in deze context de beslissingen respecteren van de onafhankelijke instanties die de Belgische Raad van State, het Europees Gerecht of het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn; beslissingen die nog steeds niet werden genomen en die verband houden met andere hangende aangelegenheden betreffende dezelfde dossiers.

 

Tot besluit (zie volledige lijst van de producten in kwestie) is in het Brussels Gewest:

 

En conclusion (voir liste complète des produits concernés), en Région bruxelloise :

 

- het gebruik van insecticiden die neonicotinoïden bevatten voor iedereen verboden, zowel voor particuliere gebruikers als voor professionele gebruikers (firma's voor de aanleg van groene ruimten, parken en tuinen, landbouwers, ...), BEHALVE voor wat betreft biociden (doosjes tegen mieren, houtbeschermingsproducten);
- het gebruik van herbiciden met glyfosaat voor iedereen verboden NET ALS de verkoop ervan, sinds 6 oktober 2018, aan niet-professionele gebruikers.

 

Bron: https://leefmilieu.brussels/news/glyfosaat-en-neonicotinoiden-het-brusselse-verbod-blijft-gelden