GF debatten 2019
                                  Meer info

Def affiche 2019 1
                                Meer info

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

8c4af89c bc70 4edf 9fba 15f189534c12
Project jonge mantelzorgers van Kinderrechtencoalitie en !DROPS

krijgt steun van Cera Cooperation

Naar schatting 40.000 Vlaamse jongeren zorgen thuis voor een familielid of voor iemand anders in hun omgeving. Dit om verschillende redenen: omdat familieleden of anderen psychische problemen, verslavingsproblemen of fysieke problemen hebben zoals een ernstige ziekte of handicap. Het ondersteuningsaanbod voor deze jongeren is beperkt, de kennis over de doelgroep ontoereikend. Kinderrechtencoalitie Vlaanderen besloot in 2018 om jonge mantelzorgers nader te onderzoeken in het kader van het thema ‘onzichtbare kinderen’.

Samen met !DROPS, een sociaal innovatiebureau uit Gent, en met steun van Cera gaan we in 2019 aan de slag met een groep experten en een groep jonge mantelzorgers.

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen verzamelde een klankbordgroep van experts uit mantelzorgverenigingen, mutualiteiten en zorgorganisaties, samen met lidorganisaties zoals de Gezinsbond en Awel vzw. Daarnaast zoeken we een groep jongeren tussen 15 en 20 jaar met ervaring in mantelzorg. Tijdens 3 bijeenkomsten in Brussel leren de jonge mantelzorgers elkaar kennen en brengen ze in kaart hoe zij het thema beleven. Begeleid door Pimento gaan ze aan de slag rond gevoelens, gezin, vrienden, wensen en dromen.

!DROPS ontwikkelde tussen 2015 en 2018 een ondersteuningspakket voor volwassen mantelzorgers voor lokale gemeenten. Deze MantelzorgHub zet in op ontmoeting, psycho-sociale versterking en een online platform met een zoek- en chatfunctie. Met dit nieuwe project wil !DROPS deze ervaring vertalen naar de doelgroep jonge mantelzorgers. Aalst, Gent en Eeklo waren meteen enthousiast. !DROPS brengt in deze 3 gemeenten zorgprofessionals uit de regio samen rond het thema jonge mantelzorg en organiseert workshops voor jongeren.

De Kinderrechtencoalitie brengt de gegevens van deze lokale trajecten samen in de klankbordgroep en tijdens de herfstvakantie van 2019 ontmoeten alle jongeren elkaar tijdens een creatief campagneweekend.

Praktisch
- Jongerentraject Kinderrechtencoalitie: klik hier voor meer info en inschrijven
- Klankbordgroep Kinderrechtencoalitie: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
-
Project jonge mantelzorgers in Gent, Aalst of Eeklo: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: https://mailchi.mp/df99bd24fe86/slotbeschouwingen-vn-kinderrechtencomit-memoranda-in-aanloop-naar-de-verkiezingen-n-ander-nieuws-over-kinderrechten?e=a6d85c3633#racisme