190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Deze dinsdagochtend moest het federaal comité van de Algemene Centrale – ABVV zich uitspreken over het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA). Na raadpleging van onze regionale afdelingen werd het ontwerp verworpen met 78 procent van de stemmen.

Waarom deze massale afwijzing?

Omdat het ontwerp van IPA zoals het ons werd voorgelegd geen antwoord biedt op de legitieme bezorgdheden van onze leden, van de werknemers.

Voor onze centrale is solidariteit altijd essentieel geweest. We vertegenwoordigen sterke, maar ook zogenaamde ‘zwakke’ sectoren, sectoren waarin het bijna onmogelijk is om enige vooruitgang voor de werknemers te bekomen. Behalve dan via een goed IPA. En we moeten constateren dat we met dit IPA dat doel echt niet kunnen bereiken.

Een belediging van de werknemers

Nooit is er zoveel over koopkracht gesproken dan in de afgelopen maanden. Dat is niet toevallig. Het is nu eenmaal de realiteit: meer en meer werknemers leven in armoede. Iets wat een tijd geleden totaal ondenkbaar was. Studies tonen aan dat het minimumloon 14 euro bruto (2.300 euro/maand) zou moeten bedragen om aan de basisbehoeften van een familie te voldoen. En welk voorstel ligt er op tafel? Een toename met 10 cent. Dit is een echte klap voor al diegenen die nu al niet meer rondkomen. Een aalmoes die niets zal oplossen.

Ook de loonmarge wordt als ontoereikend beschouwd. De werknemers hebben zich daarover duidelijk uitgesproken tijdens hun acties van december en februari. En opnieuw werden ze niet gehoord.

In het ontwerpakkoord stonden ook positieve zaken, rond eindeloopbaan bijvoorbeeld. Maar die werden onmiddellijk door verschillende ex-regeringspartijen in vraag gesteld.

Eens te meer werd het sociaal overleg genegeerd, een (zeer bescheiden) verbetering van de eindeloopbaan voor werknemers gehypothekeerd.

Op die manier is een positieve consultatie over het ontwerpakkoord onmogelijk gemaakt.

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info