Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

20181201 Affiche

                             Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

De supermarktgroep Delhaize wil niet minder dan 2.500 bedienden in België collectief ontslaan en 14 winkels sluiten. De vakbonden reageren geschokt. “Wij kunnen deze plannen alleen maar schandalig noemen”, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen. Ook de consumenten lieten zich de voorbije dagen en weken niet onbetuigd. Samen met het personeel protesteerden ze tegen de geplande afbouw.

Steun het het personeel en teken de petitie voor het behoud van jobs bij Delhaize!

Delhaize pakt 2.500 bedienden hun werk af

De supermarktgroep Delhaize wil niet minder dan 2.500 bedienden in België collectief ontslaan en 14 ‘niet winstgevende winkels’ stopzetten. Dat maakte de directie vanochtend bekend op een bijzondere ondernemingsraad in Molenbeek. Er circuleerden al enige tijd berichten over een mogelijke drieste sanering bij Delhaize. Nu zijn er dus details bekend over het ‘transformatieplan’ voor België.

De vakbonden reageren geschokt. “Wij kunnen deze plannen alleen maar schandalig noemen”, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen.

Volgens de directie moeten, gespreid over drie jaar, 2.500 bedienden op een totaal van bijna 14.900 de onderneming verlaten. Dat aantal stemt overeen met 2.100 voltijdse equivalenten. Delhaize wil naar eigen zeggen gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden. De geplande personeelsinkrimping zal de geïntegreerde supermarkten en de centrale diensten treffen. De arbeiders en kaderleden blijven buiten schot.

Op de bijzondere ondernemingsraad verklaarde de directie dat ze in de supermarkten een ‘lichtere, efficiëntere structuur’ wil ontwikkelen. Er zou ook worden geïnvesteerd in nieuwe technologie. De loon- en arbeidsvoorwaarden moeten worden aangepast. Wie niet akkoord gaat met andere loon- en arbeidsvoorwaarden, krijgt voorrang om vrijwillig te vertrekken. De 14 winkels die Delhaize wil stopzetten liggen in Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk (stadsplein), Herstal, Kortrijk (Ring), La Louvière, Lommel (Oude Vest), Dendermonde, Tubize, Turnhout (Verharen) en Schaarbeek. Voor de werknemers die hun baan kwijtspelen zouden ‘oplossingen op het vlak van tewerkstelling’ worden gezocht.

Delhaize wil opnieuw ‘de favoriete supermarkt’ worden. De aangekondigde herstructurering zou ingaan in het eerste kwartaal van 2015.

Naar aanleiding van de drieste plannen moet nu de procedure van de Wet Renault worden gevolgd. Nieuwe bijzondere ondernemingsraden zijn gepland op 16 juni, 20 juni, 25 juni en 2 juli.

LBC-NVK - juni 2014

 

Lees ook het persbericht

Lees ook het pamflet

Lees ook het tweede pamflet

Onderteken en verspreid de petitie