MakePeaceGreatAgain affiche

                                 Meer info

20180616 Stop Nato

lniakniojamlfgok

MF2018 aff A2 FR HR-page-001

MF2018 aff A2 NL HR-page-001

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Donderdag j.l. werd op een druk bijgewoonde plechtigheid aan de ULB een buste van Salvator Allende onthuld door zijn dochter Isabel, Voorzitter van de Chileense Senaat.

Verleden jaar werd op 11 september herdacht dat Salvator Allende in 1973 stierf als slachtoffer van de militaire staatsgreep geleid door Generaal Pinochet. Het Belgisch Herdenkingscomité organiseerde toen een plechtigheid in het Brusselse Stadhuis.

Daarnaast werd een opstelwedstrijd georganiseerd voor jongeren “Wat betekent Allende voor ons vandaag? “. De 2 winnaars (F&Nl) konden hiermee een reis naar Chili winnen.

Tevens werd een geldinzameling georganiseerd voor een marmeren borstbeeld van Salvator Allende, te maken door een Chileens beeldhouwer. Het zware beeld (1.200 kg) raakte net op tijd klaar voor de plechtigheid in Brussel.

De talrijk opgekomen gasten en personaliteiten (zie foto's) werden verwelkomd door de Rector van de ULB, Didier Viviers, die eraan herinnerde dat deze universiteit in 1973 zijn deuren wijd openzette voor de uit Chili gevluchte professoren en studenten. Personeel en studenten namen in grote getale enthoesiast deel aan de solidariteitsbeweging met het Chileense volk, in zijn strijd tegen de dictatuur.

Josy Dubié, ere-senator en ex-journalist voor de RTBF, herinnerde aan het interview dat hij had met Salvator Allende kort voor de staatsgreep. Als voorzitter van de jury voor de franstalige opstelwedstrijd overhandigde hij de prijs aan Martin Lamand.

Prof. Eisendrath (VUB) overhandigde, als voorzitter van de Nederlandstalige Jury, de prijs aan Paola Verhaert. Ook de VUB speelde een belangrijke rol in de solidariteit met de Chileense politieke vluchtelingen en met de strijd tegen de dictatuur.

Pierre Galand, Ere-senator en momenteel voorzitter van de frantalige vrijzinnige beweging, herinnerde aan de enorme solidariteit in België met de politieke vluchtelingen en met de hulp aan de weerstand tegen de dictatuur, o.a. door het overbrengen van aanzienlijke sommen cash geld door Belgische koeriers.

Mw. Isabel Allende, voorzitter van de Chileense Senaat en dochter van Salvator Allende herinnerde aan het belang van de strijd van haar vader voor de democratie en het socialisme, niet alleen in Chili, maar ook in heel Latijns-Amerika en zelfs elders in de wereld.

Daarna werd de indrukwekkende marmeren buste van Salvator Allende onthuld op de campus aan de Hégerlaan.

Fotoreportage: een reeks foto's van deze geslaagde plechtigheid zijn te bekijken via https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/BusteAllende