2018-10-27---Noche-Cubana-Vrienden-van-Cuba

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Vrijdag 1 augustus in de namiddag stapten een duizental Gentenaars vreedzaam op door het centrum van de stad, om te protesteren tegen de bombardementen op en de blokkade van Gaza door Israël. Na een korte maar krachtige mars eindigde de betoging met een meeting in het Baudelopark. Naast de toespraken van de organisatoren was een opmerkelijke solidariteitsboodschap van Schepen Balthazar (sp.a).

Het eisenplatform waarond een reeks Gentse Vredes- en Migranten organisaties zich verenigd hadden was grotendeels hetzelfde als dat van de nationale betoging vorige zondag. Dit werd aangevuld met de eis dat het Stadsbestuur zijn contract met de beveiligingsfirma G4S zou verbreken. Deze firma staat in voor de bewaking van Israëlische gevangenisssen, waar talrijke Palestijnen (ook kinderen) opgesloten zitten. Ziehier de integrale tekst van de oproep.

Oproep

Met de intensifiëring van de Israëlische bombardementen op de Palestijnse Gazastrook, het grondoffensief dat aan de gang is en de reeds meer dan 1050 doden, roepen verschillende Gentse organisaties op tot een manifestatie op vrijdag 1 augustus in Gent (15.30 Korenmarkt – 18u Baudelohof). 

De organisaties die deze oproep ondertekenen, eisen met klem dat de Europese Unie, de Belgische regering, maar ook het Gents stadsbestuur de nodige acties ondernemen teneinde:- de schendingen van het internationaal recht sinds het begin van het offensief duidelijk af te wijzen en te veroordelen;
- een wapenembargo op te leggen aan Israël;
- de opheffing te eisen van de illegale blokkade van de Gazastrook;
- het Associatieakkoord tussen de Europese Unie en Israël op te schorten, zolang deze laatste het internationale recht niet respecteert dat systematisch geschonden wordt door de bezetting en de kolonisatie van de Palestijnse gebieden;
- de Palestijnse regering van nationale eenheid te steunen.

Een sterk signaal dat Stad Gent hier kan geven, is het stopzetten van de contracten met het bewakingsbedrijf G4S. Dit bedrijf is medeplichtig aan het bezettingsregime van Israël en schendt de mensenrechten en het internationaal recht door bewakingsdiensten te voorzien voor de checkpoints, de separatiemuur, de illegale kolonies en de gevangenissen waarin Palestijnse politieke gevangenen, alsook kinderen worden vastgehouden. Ook de Erez-checkpoint tussen de bezette Gazastrook en Israël wordt voorzien van G4S-apparatuur. Volgens het internationaal recht is stad Gent verplicht om de contracten met G4S stop te zetten om zelf niet onrechtstreeks medeplichtig te zijn aan de schending van mensenrechten en het internationaal recht.

Eerste ondertekenaars van de oproep:
Anjuman-e-jafria Gent, Geneeskunde voor de derde wereld, Gents Actieplatform Palestina, Karibu Gents Wereldkoor, Intal Gent, Islamitisch Cultureel Centrum Gent, Links Ecologisch Forum, Pakistan Islamic Culture Center Gent, Pakistan Welfare Society Gent, Palestina Solidariteit, Piratenpartij Gent, PVDA-Gent, Turkse Unie van België, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen vzw.

Reportage in het TV1-journaal om 19 uur: http://deredactie.be/permalink/2.35030?video=1.2049186

Fotoreportage van de betoging

Met volgende reeks foto's proberen wij een zo volledig mogelijk beeld te geven van de groepen die meestapten en de eisen die bij hen leven. Zie https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/1Aug14GentVoorGaza