18 00485 EXPO-Pacifisme St A2 HR DRUKKLAAR eindversie logo-page-001

SKonica 5de18051714492 0001

strijdliederen

MF2018 aff A2 FR HR-page-001

MF2018 aff A2 NL HR-page-001

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

De wereld lijkt versplinterd in heftig botsende deeltjes. Verkiezingen, referenda, praatprogramma's en sociale media: overal verdringt de polarisering het samenleven. Verwijten en beledigingen gelden als vrije meningsuiting, terwijl vrije meningsuiting steeds vaker gezien wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

 

Rechten en vrijheden staan centraal in de "onze waarden", maar worden aangevallen door extremisten en dreigen opgeschort te worden om het extremisme te bestrijden. Houdt de liberale rechtsstaat in 2017 op te bestaan? Of zal het toch zo'n vaart niet lopen?

 

Hoe staat het met de burgerlijke vrijheden en mensenrechten in tijden van polarisering?

 

Op 26 en 27 april komen Europese denkers en doeners rond mensenrechten samen in Mechelen om met elkaar en met u hun inzichten en kennis te delen. Curator van dit Europees Forum is MO*hoofdredacteur Gie Goris. Wil u deelnemen aan deze tweedaagse (kostprijs: 60 euro), dan kan u zich hier inschrijven.

 

Op de slotavond van dit Europees Forum (27 april) kan u komen luisteren naar een gesprek met Geert Mak (Nederland), Pankaj Mishra (India) en Navi Pillay (Zuid-Afrika), Bart Somers en Alicja Gescinska onder leiding van Gie Goris. Wil u aan deze slotavond/MO*lezing deelnemen, dan moet u via deze link uw ticket(s) bestellen. Een ticket kost 8 euro.

 

Sprekers

 

Navi Pillay (Zuid-Afrika) werd wereldwijd bekend als een van de meest prominente verdedigers van de mensenrechten. Ze komt spreken over de universaliteit en de ondeelbaarheid van de mensenrechten in een wereld van diversiteit binnen naties en culturen.

 

Pankaj Mishra (India), de succesauteur van 'Op de ruïnes van het imperialisme' en 'Temptations of the West', maakt de brug tussen Azië en Europa, tussen koloniale geschiedenis en actuele uitdagingen. Hij focust tijdens de slotavond op de kwetsbaarheid van de mensenrechten in een wereld waarin soevereine natiestaten afbrokkelen en de democratie voor enorme uitdagingen staat.

 

Geert Mak (NL), auteur van 'In Europa', jurist en journalist, gaat in gesprek met Bart Somers, burgemeester van Mechelen en met filosofe Alicja Gescinska over de vraag: 'Overleven universele rechten en vrijheden de 21ste eeuw in Europa?'

 

Praktische informatie

 

> Het tweedaags Europees Forum vindt plaats op 26 en 27 april in Congres- & erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen. Bestel hier uw ticket(s). Toegang: 60 euro.
> De slotavond vindt plaats op 27 april om 20u in het Sint-Romboutscollege in Mechelen. Bestel hier uw ticket(s). Toegang: 8 euro.
> Organisatie: Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN 2016-2018 i.s.m. Tri.Zone, Canvas, Contour, MO*, Thomas More en Passa Porta.