affiche Vlos

                                 Meer info...

Pensioenroof

                                 Meer info

flyer A5 affiche jonge wolven 2018

affiche24maart2018

                                  Meer info

75c0a1f9-9200-44f2-b905-9a83c05cf181

                                   Meer info:

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Lezing bank2basics

29 mei 2017 20:00 – 22:00
Location: Nieuwpoort 31-35, Gent, Vlaanderen, België

sardex

 

 

De Sardex, icoon van een nieuwe economie - Lezing met Giuseppe Littera (It)


Wat doe je als lokale onderneming als je geen lening meer krijgt van je bank omdat die zelf in moeilijkheden verkeert? Dat overkwam tal van ondernemingen op het eiland Sardinië tijdens de laatste bankencrisis. In dat geval kan je op twee manieren reageren: de boeken sluiten of zelf alternatieven uitwerken. Vijf dertigers die van aanpakken wisten, kozen voor het tweede. Hun aanpak? Een complementaire munt starten: de Sardex. Deze rentevrije munt laat toe dat ondernemers op het eiland elkaars goederen en diensten betalen én financieren. De munt toont hoe het mogelijk is om sociale en commerciële doelen te combineren in lokale netwerken gebaseerd op vertrouwen. Helemaal het omgekeerde van het huidige casinokapitalisme.


Hoe werkt het?


De Sardex werkt als een wederzijds kredietsysteem, waarbij elk bedrijf van nul start. Je verdient Sardex door goederen of diensten te leveren aan andere bedrijven in het netwerk. Bedrijven mogen tot een bepaalde limiet in het rood gaan. Het geld dat elk bedrijf op zich voorheen leende bij een bank, om een moeilijke periode te overbruggen of een nieuw project op te starten, is nu vervangen door de wederzijdse tegoeden in Sardex. Cruciaal element: je hoeft geen interest op Sardex te betalen. Zo is het een belangrijke bouwsteen van de zoektocht naar een alternatieve economie die niet per se moet groeien.


Een succes?


Gestart in 2009 is de complementaire munt ondertussen uitgegroeid tot een echt succesverhaal. Sardex heeft zelf al meer dan vijftig mensen in dienst om het systeem draaiende te houden voor meer dan drieduizend bedrijven. Giuseppe Littera, één van de oprichters van de Sardex, vertelt dit toekomstgericht verhaal ondertussen over heel Europa, en nu ook in Vlaanderen.

 

Reserveer jouw ticket onderaan deze pagina.
De prijs van € 5 is te betalen aan de deur.
Wie lid is van Fairfin, mag gratis binnen.


Een co-productie van Oikos en Muntuit

 

Bron: http://oikos.be/denktank/evenementen-denktank/79-lezing-bank2basics