18 00485 EXPO-Pacifisme St A2 HR DRUKKLAAR eindversie logo-page-001

SKonica 5de18051714492 0001

strijdliederen

MF2018 aff A2 FR HR-page-001

MF2018 aff A2 NL HR-page-001

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden....

 

DA652E5FB73E42D7BEE8388D484A9822

 

 

Ik probeer reeds 28 jaar boeiende maar vooral kritische combinaties van panelleden te maken en elk panellid tot zijn recht te laten komen. Gestart in 1989 in verwarrende tijden tijdens de val van de Muur. Op deze manier heb ik de voorbije jaren honderden progressieve krachten bijeen gebracht en bruggen gebouwd tussen academici, onderzoekers, middenveldorganisaties, kunstenaars, journalisten, politici, activisten, syndicalisten, auteurs. Misschien broze en wankele bruggen, maar ik heb ze proberen bouwen met vallen en opstaan in de mist van postmoderne tijden.
De Gentse Feesten debatten zijn een beetje erfgoed geworden. Omdat het gebrek aan diepgang en tijd, omdat de commerciële verkleutering, het infotainment en de hapklare zevende dag gesprekken het kritische gezichtsveld hebben beperkt en denken tot communicatie en spin heeft herleid. En politiek herleid heeft tot partijpolitiek en kritiek tot partijkritiek.
Ook dit jaar wend ik met tot de mondiale, Europese en Belgische sociale, politieke, economische en ecologische actualiteit.
We hebben intussen rechtse regeringen zowel op federaal als Vlaams niveau die een duidelijk rechts beleid voeren op vlak van besparingen, sociale zekerheid, migratie, arbeidsbeleid, fiscaliteit, armoedebestrijding. Regeringen die willen snoeien in de sociale zekerheid, de arbeid neoliberaliseren (Macron), de werkende mensen laten opdraaien voor de belastingen die de vermogens en multinationals niet betalen en zelfs ongestraft mogen ontlopen, niet de oorzaken van armoede en/of migratie bestrijden maar de armen en migranten zelf.

 

Samengevat leven we vandaag opnieuw in verwarrende tijden, tijden van angst en wantrouwen. Tijden zonder zekerheden. Zoals auteur Jeroen Olyslaegers ("WIL") het treffend verwoordt: "we leven in kapotte tijden".
En dus zullen we moeten organiseren, verenigen, alternatieven zoeken om de mensen hoop en vertrouwen in een betere toekomst te bieden.
Want kapotte tijden maken kapotte levens, verwoeste dromen.
Na het debatteren moeten we repareren. Samen.

 

(Eric Goeman, voorzitter Democratie 2000, woordvoerder Attac Vlaanderen, coördinator/moderator Gentse Feestendebatten)


88E85A17DC2549AD955B31A0094D3E50

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, zaterdag 15 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): IS GOD ALMACHTIG EN DE MENS BARMHARTIG?

 

Aan de eerste katheder: DIRK VAN DUPPEN (Dokter bij Geneeskunde voor het Volk,gemeenteraadslid voor de PVDA in Antwerpen, initiator van het kiwimodel in België Dirk Van Duppen is huisarts;voorzitter van Geneeskunde voor het Volk) bespreekt "OVER GOD" van ETIENNE VERMEERSCH.
Aan de tweede katheder: Etienne Vermeersch (filosoof, ethicus, klassiek filoloog, scepticus en opiniemaker. Emeritus-hoogleraar en ere-vicerector UGent) bespreekt "DE SUPERSAMENWERKER" van DIRK VAN DUPPEN.


Panelleden o.a. Marleen Temmerman (gynaecologe, hoogleraar UGent ; van 2012 tot 2015 hoofd Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Génève; sinds oktober 2015 woont en werkt ze in Kenia als hoofd departement gynaecologie en verloskunde Aga Khan universiteit Nairobi); Yasmine Kherbache (Vlaams parlementslid SP.A; Gemeenteraadslid Antwerpen), Dirk Draulans (redacteur Knack); Joël De Ceulaer (journalist en opiniemaker De Morgen; publiceerde "Denken als ambacht. De levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen" (2012) en "Gooi God niet weg. Over geloof, ongeloof en bijgeloof" (2014); maakte voor Canvas o.a. programma's over "de zin van het leven" zoals Grote Vragen, Spraakmakers en "De ketter en de kerkvorst"), Serge Muyldermans (Biochemicus, werkzaam bij Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) van 1995 tot 2014, mede-oprichter Ablynx-NV, en sinds 2003 professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB); Reginald Moreels (opgegroeid in Gent, chirurg in Oostende; medeoprichter van Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen, was van 1986 tot 1994 voorzitter; trad als verruimer toe tot CVP en zetelde van 1995 tot 2001 in Belgische Senaat; van 1995 tot 1999 staatssecretaris en daarna minister van Ontwikkelingssamenwerking in Regering-Dehaene II; stapte uit partijpolitiek en werd opnieuw chirurg; opereerde dit voorjaar voor Artsen Zonder Grenzen in Mosoel, Irak;vertrekt tijdens Gentse Feesten op missie in Noord-Kivu); Mark Nelissen (emeritus professor evolutie- en gedragsbiologie UAntwerpen; hij publiceerde enkele bestsellers over het gedrag van de mens, zoals het nu nu pas verschenen boek 'Eindelijk oud', maar ook de klassiekers 'De bril van Darwin' en 'De brein machine'. De pers schreef dat hij 'veel heeft bijgedragen tot de verspreiding van de evolutiegedachte bij de Nederlandstalige bevolking')

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo door pianist
DAAN VANDEWALLE

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, zondag 16 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): KUNNEN ER BRUGGEN WORDEN GEBOUWD TUSSEN DE VOOR – EN TEGENSTANDERS VAN EEN BASISINKOMEN?
Met Kristof Calvo (Federaal fractieleider Groen-Ecolo; auteur van "F*ck De Zijlijn" (Borgerhoff & Lamberigts), Nele Lijnen (Federaal volksvertegenwoordiger Open VLD; Eerste Schepen in Hechtel-Eksel voor de partij HE; auteur van "Win for Life" – een pleidooi voor een basisinkomen); Francine Mestrum (onderzoeker, activist, lid internationale raad Wereld Sociaal Forum; auteur van 'Ontwikkeling en Solidariteit' (EPO); initiatiefnemer Global Social Justice; laureaat Prijs Jaap Kruithof 2016), Rik Van Coillie (Coördinator vakbondsvorming bij BBTK federaal), Sarah Van Liefferinge (Piraat), Ive Marx (Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, onderzoek domeinen van ongelijkheid, sociaal beleid, arbeidsmarkt en migratie. Hoofddocent UA, opleidingen Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie. Voorzitter departement sociologie en verantwoordelijke masteropleiding Sociaal-Economische Wetenschappen), Thomas Decreus (politiek filosoof; hoofdredactie De Wereld Morgen; auteur samen met Christophe Callewaert "Dit is morgen" (EPO), Philippe van Parijs (filosoof en econoom; studeerde economie, rechten, sociologie en linguïstiek en behaalde een doctorsgraad aan Universiteit Oxford; hoogleraar universiteit Louvain-la-Neuve en Harvard; geniet wereldwijde bekendheid als promotor van het basisinkomen; stichtte in 1986 het Basic Income Earth Network; 2001 Francquiprijs, de meest prestigieuze Belgische universitaire onderscheiding); Olivier Pintelon (politicoloog & expert sociaal beleid; kernlid Denktank Minerva); Koen Dries (Nationaal Verantwoordelijke LBC-NVK Audiovisuele sector, film en media)

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo door pianist
DAAN VANDEWALLE

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, maandag 17 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): HALLO THEO? HET BELGISCHE MIGRATIEBELEID: VEEL MUREN, WEINIG BRUGGEN?
Met Dominique Willaert (artistiek coördinator Victoria DeLuxe; regisseur van "SOMER"), Koen Hostyn (Auteur 'Het Vlaanderen van De Wever' (Uitgeverij EPO) en parlementair medewerker PVDA), Tine Danckaers (redacteur MO; focust op Midden-Oosten en volgt asiel en migratie, van micro- naar macroniveau, op), Riet Dhont (de voorbije jaren vooral actief in "Vriendschap zonder Grenzen", de beweging voor steun aan de mensen zonder papieren), Charlotte Vandycke (diensthoofd beleid en woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen; Vluchtelingenwerk zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging), Resul Tapmaz (SP.A Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport Stad Gent), Omar Ba(historicus, activist en blogger, bestuurder en bezieler van minderhedenplatforms, coördinator platform Afrikaanse Gemeenschappen), Vanessa Saenen (VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, Woordvoerder UNHCR België en Luxemburg; werkte voordien bij de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch); Ikrame Kastit (co-coördinator van Uit De Marge VZW (Netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties); bestuurder van de Kinderrechtencoalitie en lid van Decenniumdoelen); Jamila Channouf (De Gentse Lente); Alona Lyubayeva (Vlaams diversiteitsambtenaar ontslagen door de Vlaamse regering; Benoit Dhondt (advocaat bij Antigone Advocaten, ook praktijkassistent Legal Clinic Migratierecht aan de Ugent)

 

Om 16u30:
DIDI DE PARIS OP WERELDTOURNEE
Poëzie uit "Het Journaal van de Weemoed"

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, dinsdag 18 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): LANGS DE NIEUWE FRONTLIJNEN VAN DE LIBERALE WERELDECONOMIE: DE OPMARS VAN NATIONAAL POPULISME VAN TRUMP, BREXIT, WILDERS, LE PEN, ORBAN TEGEN GLOBALISERING...
met Nick Meynen (schreef Nepal. Nieuwe wegen in de Himalaya (EPO, 2010) en Wandelen met Flora (EPO, 2013); Geograaf, milieu-activist,journalist, schrijver, vader, vrijwilliger, reiziger en wandelaar; auteur van "Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie" (2017, EPO), Gie Goris (Hoofdredacteur MO en MO.be. Publiceerde vooral over Afghanistan, Pakistan en India), Dirk Holemans (coördinator van Denktank Oikos, publicist en auteur van 'Vrijheid & Zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving' EPO), Maarten Van Rossem (Nederlands historicus; gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-kenner treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen zoals DE WERELD DRAAIT DOOR en PAUW; auteur van o.a. "De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw" (1984) en "Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme "(2010); "Europa volgens Maarten van Rossem" (2014), Chams Eddine Zaougui ( schrijft over de Arabische wereld. O.a. voor de Standaard; ook in Knack, NRC, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en The New York Times. 1 september 2016 verscheen zijn boek 'Dictators. Een Arabische geschiedenis.'), Pieter Stockmans (volgt voor MO het mondiale optreden van de Europese Unie, het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Oost-Europa en de regio ten oosten van de EU, de vrijhandelsbesprekingen; Met islamoloog Montasser AlDe'emeh schreef hij De Jihadkaravaan (Uitgeverij Lannoo, 2015); Brigitte Herremans (Studeerde Arabistiek en Internationale Betrekkingen, Medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen sinds 2002, schreef samen met Ludo Abicht het boek 'Israël en Palestina. De kaarten op tafel"); Jan Breman (Nederlandse socioloog;emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit en Universiteit van Amsterdam;Fellow International Institute for Asian Studies;tientallen publicaties over arbeid en sociale uitsluiting in India, Pakistan, Indonesië en Zuid-Afrika; auteur van boeken over verpaupering in ontwikkelingslanden); Ludo De Brabander ( woordvoerder van Vrede vzw en redactielid van Uitpers een elektronisch magazine voor internationale politiek. Hij schrijft geregeld bijdragen voor diverse gedrukte en elektronische publicaties rond vredeskwesties, bewapening en het Midden-Oosten, een regio waar hij geregeld rondreist. Hij schreef de boeken 'Oorlog zonder grenzen' (EPO, 2016) en 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009- in co-auteurschap met Georges Spriet)

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo door pianist
DAAN VANDEWALLE

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, woensdag 19 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): WELKE TOEKOMST VOOR LINKS IN BELGIË? IN WELKE SAMENLEVING WILLEN WE WONEN, WERKEN EN LEVEN?
Met John Crombez (voorzitter SP.A; gemeenteraadslid Oostende), Peter Mertens (voorzitter PVDA; gemeenteraadslid Antwerpen; auteur van "GRAAILAND" en "HOE DURVEN ZE?"), Meyrem Almaci (voorzitter GROEN, gemeenteraadslid Antwerpen), Karim Zahidi (politiek filosoof Universiteit Antwerpen), Katrien Neyt (Gewestelijk Secretaris ABVV Oost-Vlaanderen); Saskia Van Nieuwenhove (journaliste met grote belangstelling voor bijzondere jeugdzorg, kinderen, jongeren, psychiatrische hulpverlening, justitie, geïnterneerden, asielzoekers, de zwaksten in onze samenleving), Bieke Purnelle (freelance journaliste en blogster, columniste MO; directeur voor het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa) , Eric Corijn (Cultuurfilosoof en Sociaal Wetenschapper, Hoogleraar Stadsstudies VUB); Els Keytsman (2007 met Peter Tom Jones Het klimaatboek · Pleidooi voor een ecologische omslag; met Tom Kestens en klimaatambassadeur Serge de Gheldere augustus 2007 People for Earth; januari 2008 diensthoofd Politieke Dienst Oxfam Wereldwinkels; van maart 2010 directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen; Vanaf februari 2016 codirecteur Interfederaal Gelijkekansencentrum, nu Unia)

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo door pianist

DAAN VANDEWALLE

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, donderdag 20 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): GENT TUSSEN PRETPARK EN VASTGOEDPARADIJS: OVER STEDELIJKE BESTUURSCULTUUR, INTERCOMMUNALES, PARTIJPOLITIEKE MANDATEN, GRAAILAND EN DE ROEP VAN DE BURGERS VOOR TRANSPARANTIE
met Pascal Debruyne (post-doctoraal onderzoeker UGent; MENARG), Rudy Coddens (OCMW-voorzitter; SP.A Schepen van Seniorenbeleid, Werk, Armoedebestrijding en Openbaar Groen Stad Gent; lijsttrekker kartel SP.A-Groen gemeenteraadsverkiezingen 2018), Jeroen Robbe (activist en vormingswerker LABO vzw, beweging voor kritisch burgerschap), Tom De Meester (voorzitter PVDA Oost-Vlaanderen; energiespecialist; auteur van "Opgelicht – De energiezwendel van Electrabel & Co", EPO), Elke Decruynaere (Schepen Onderwijs Stad Gent voor GROEN), Marc Reynebeau (historicus, journalist, columnist De Standaard), Freek Neirynck (auteur van politieke satire o.a. "Pierke Pierlala"), Sofie Bracke (Open VLD Schepen bevoegd voor Burgerzaken en Protocol en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Stad Gent), Mieke Van Hecke (lijsttrekster CD&V Gent; gewezen Secretaris Generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen), Eric Corijn (Cultuurfilosoof en Sociaal Wetenschapper, Hoogleraar Stadsstudies VUB, lid Dagelijks Bestuur Hart boven Hard)

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo met volkszanger WIM CLAEYS

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, vrijdag 21 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): 60 JAAR NA HET VERDRAG VAN ROME: IS HET SOCIALE EUROPA GESTRAND TUSSEN MARKTFUNDAMENTALISME EN NATIONAAL POPULISME?
Met Petra De Sutter (Ondervoorzitter Migratiecommissie Raad van Europa; Hoofd reproductieve geneeskunde Universitair Ziekenhuis Gent; buitengewoon hoogleraar Gynaecologie UGent; senator voor GROEN; auteur van "[Over] Leven, het verhaal van Petra De Sutter over haar strijd als transvrouw, arts en politica"), Jan Cornillie (politiek directeur SP.A), Ferdi De Ville, (Docent Europese Politiek UGent, auteur van "TTIP: De waarheid" (Academia Press); Jelle Versieren (Historicus en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen; lid Centre for Urban History, UA), Vincent Scheltiens (historicus, Centrum voor Politieke Geschiedenis, Universiteit Antwerpen, auteur van 'Met dank aan de overkant. Een politieke geschiedenis van België', uitgeverij Polis, verschijnt eind augustus), Marc Botenga (verantwoordelijke Europese Zaken PVDA), Eric Corijn (Cultuurfilosoof en Sociaal Wetenschapper, lid Dagelijks Bestuur Hart boven Hard); Dries Lesage (politicoloog, prof. Internationale politiek UGent, directeur Ghent Institute for International Studies, auteur van o.a. "Wat u niet mag weten over Turkije"); Francine Mestrum (onderzoeker, activist, lid internationale raad Wereld Sociaal Forum; auteur van 'Ontwikkeling en Solidariteit' (EPO); initiatiefnemer Global Social Justice; laureaat Prijs Jaap Kruithof 2016)

 

Na de pauze om 16u30:
Muzikaal Intermezzo met Bruno Deneckere

 

Vrijdag 21 juli, 20u
Uitreiking Prijs voor de Democratie 2017
Uitreiking Prijs Jaap Kruithof 2017.
Groot podium, Bij Sint-Jacobs, Gent


Kunstwerk Democratie

 

Organisatie: Democratie 2000 en Trefpunt Vzw.

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, zaterdag 22 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): ALS DE REGERING MICHEL I EEN REGERING VAN AVERECHTSE HERVERDELING EN ASOCIAAL BELEID IS HOE VERMIJDEN WE DAN MICHEL II?
Met Karin Temmerman (federaal volksvertegenwoordiger, gemeenteraadslid en voorzitter SP.A Gent; gespecialiseerd in pensioenen), (sociaal historicus, internationaal gerenommeerde specialist geschiedenis van collectieve acties, afgevaardigde ACOD-onderwijs UGent, auteur (red.) van "België, een geschiedenis van onderop", EPO); Karim Zahidi (politiek filosoof Universiteit Antwerpen; voorzitter Masereelfonds); Jan Vranken ( emeritus professor aan de Universiteit Antwerpen en expert armoedebeleid. Sinds jaar en dag is hij ook (co-)auteur van de jaarrapporten over armoede en sociale uitsluiting; auteur van "Thatcher aan de Schelde" (EPO); Jaak Brepoels (Historicus en voormalig leraar; sinds 1983 sp.a-gemeenteraadslid Leuven en van 1995 tot 2012 schepen; auteur van "Wat zoudt gij zonder 't werkvolk zijn" – De geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging 1830 – 2015), Rudy De Leeuw (voorzitter ABVV; auteur van "ONGELIJK SPEL – Verontwaardiging als bouwsteen voor vooruitgang"); Bieke Verlinden (SP.A Schepen van Sociale Zaken, Werk en Studentenzaken Stad Leuven; gekend voor haar inspanningen in de Leuvense kinderopvang. Won de Gouden Kinderschoen, een prijs die de beste beleidsinitiatieven voor kinderen in de bloemetjes zet; opiniestukken o.a. voor Knack; gebundeld in "Een Andere Kijk"), Peter Terryn (publicist, activist, coördinator voor Solidarity for All en Minister van Agitatie); Jo De Leeuw (activistisch filosofe)

 

Om 16u30:
Muzikaal intermezzo door pianist
DAAN VANDEWALLE

 

28ste reeks Gentse Feestendebatten, Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, zondag 23 juli, van 14u tot 18u (deuren open om 13u), Miryzaal Conservatorium, Biezekapelstraat 9 (Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000; moderator/coördinator Eric Goeman): "De wereld 28 jaar na de val van de Muur: een reis langs de angsten, de hoop en de wanhoop, de dromen en nachtmerries van de neoliberale burger, de verliezer van de globalisering"
met Anja Meulenbelt (Nederlandse publiciste, schrijfster, feministe en politica. Actief in Stichting Kifaia; auteur van o.a. "De Schaamte voorbij", "Feminisme en Socialisme", "Oorlog als er vrede dreigt", "Het beroofde land", "Het verschil" en "Het nieuwe feminisme"; Jeroen Olyslaegers (romancier en theaterauteur.Zijn laatste roman "WIL" verscheen augustus 2016 bij uitgeverij De Bezige Bij. Ontving in 2014 de Arkprijs van het Vrije Woord en in 2017 laureaat van de Fintro Literatuurprijs), Rik Pinxten (emeritus gewoon hoogleraar in de antropologie en de studie van religies UGent; tussen 2003 en 2010 voorzitter van de HVV; Arkprijs van het Vrije Woord voor boek "De Artistieke Samenleving"; auteur van o.a. "Kleine Revoluties: Of willen we de barbarij?", EPO en "Schoon Protest", EPO; "De eeuw van onze kinderen" (EPO, 2016), Tine Hens (freelancejournaliste; Trok in 2014 door Europa op zoek naar antwoorden op vele vragen: 'Hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat betekent het om plots groei als maatstaf der dingen los te laten? ...' Haar ervaringen publiceerde ze in het boek "Het klein verzet"; columniste MO), Jan Vandemoortele (doctor in de ontwikkelingseconomie; bracht gans zijn loopbaan door als econoom en diplomaat bij de VN; was werkzaam bij UNICEF, het ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het Internationaal Arbeidsbureau (ILO), zowel in ontwikkelingslanden (Ivoorkust, Kenia, Ethiopië, Malawi en Zambië) als op de hoofdzetel (New York); medeontwerper Millenniumdoelen (MDG's), Bie Vancraeynest (columniste MO; werkte twee jaar als vrijwilliger en acht jaar als coördinator bij het Brusselse jeugdhuis Chicago; sinds oktober 2016 projectmedewerker vzw Demos, een kenniscentrum dat inzet op het vernieuwen en verdiepen van de participatie van kansengroepen aan cultuur, jeugd en sport); Monika van Paemel (auteur; publiceerde onder meer: De vermaledijde Vaders, De gebenedijde moeders, Celestien, De koningin van Sheba, Weduwenspek etc. Essay's o.a.: Het Wedervaren, het kind met alwetende ogen, Te zot of te bot. Was voorzitter van De Balkanactie, is erevoorzitter van PEN Vlaanderen, en erelid van KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde); Saïda Isbai (verantwoordelijke diversiteitswerking ACV; actief in burgerbeweging Hart boven Hard); Dominique Willaert (artistiek coördinator Victoria DeLuxe; regisseur van "SOMER"), Sandra Galbusera (Sinds 2011 Program Manager Plan België, een kinderrechten NGO; voordien regionaal vertegenwoordigster voor Vredeseilanden in Midden-Amerika (actief voor inheemse volkeren en kleine boerenfamilies; stafmedewerkster bij NGO-federatie Coprogram; actief voor vzw Furia (ex-Vrouwen Overleg Komitee)

 

Na de pauze: Conférence door Mong Rosseel

 

93013527F78D45FB858F9D2CAE1C8B04