2018-10-27---Noche-Cubana-Vrienden-van-Cuba

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

We waarderen het vanzelfsprekend als u deze uitnodiging overmaakt aan andere mogelijke geïnteresseerden.

 

REMINDER: SEMINARIES OVER DE FINANCIERING VAN DE TRANSITIE
MEER GELD VOOR MINDER KOOLSTOF

 

WeegschaalWereldbol

 

ONDER HET VOORZITTERSCHAP VAN PROFESSOR TOM BAULER (ULB)

 

DONDERDAG 18 JANUARI 2018 | 09h00 – 13h30 | BRUSSEL | Finto, Pachecozaal

 

DONDERDAG 1 FEBRUARI 2018 | 09h00 – 12h30 | BRUSSEL | EUROSTATION, Zuidstation, zaal Storck

 

Na een lang proces ligt er momenteel toch een interfederaal energiepact op tafel. Maar om dit pact concreet uit te voeren, zullen er snel belangrijke stappen gezet moeten worden. Het is dan ook nuttig dit initiatief te bekijken samen met het nationaal investeringspact, dat eind maart van dit jaar gelanceerd werd. De financiering van de investeringen die de komende jaren nodig zullen zijn om de transitie vorm te geven, is inderdaad een fundamenteel vraagstuk.

 

Om deze redenen zet de FRDO zijn werkzaamheden met betrekking tot de financiering van de nul-koolstofmaatschappij voort (voor een samenvatting van de twee seminaries die reeds in oktober plaatsvonden, zie http://www.frdo-cfdd.be/nl/externe/0510-meer-geld-voor-minder-koolstof en http://www.frdo-cfdd.be/nl/externe/2310-meer-geld-voor-minder-koolstof). Twee seminaries zullen de rol van de financiële sector, meer bepaald deze van de banken, asset managers en verschillende soorten beleggers bestuderen. Zij zullen plaatsvinden op 18 januari en 1 februari.

 

Het seminarie van 18 januari legt het accent op de banken. Het bankkrediet is de belangrijkste hefboom van de Europese economie. Daarnaast zijn banken actief op de aandelen- en obligatiemarkt, met name via impactinvesteringen en groene obligaties. Zowel de banksector als de NGO's die actief zijn op het gebied van duurzame financiering, identificeren een reeks wettelijke of structurele hindernissen die moeten worden overwonnen om financiën in dienst te stellen van de transitie naar nul-koolstof.

 

AGENDA 18 JANUARI

 

09:00u Inleiding | Magda Aelvoet, Voorzitster van de FRDO

09:10u Duurzame en groene financiering: een verkenning van nieuwe markten | Marie-Denise ZACHARY, Nationale Bank van België

09:25u De financiering van de koolstofvrije transitie volgens de Europese bankenfederatie | Tom Van den Berghe, Febelfin

09:40u Banken en klimaatfinanciering: voer voor discussie ? | Myriam VAN DER STICHELE, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Amsterdam)

10 :00u Q&A

10 :10u Koffie

10h30 Hoe dragen de belgische banken bij tot de koolstofvrije transitie ? | Armand FERREIRA (ING), Quentin NERINCX (BNP Paribas Fortis), Thomas VAN CRAEN (TRIODOS), Vic VAN DE MOORTEL (KBC)

11h15 Een divers bankenlandschap, een troef voor transitie ? | Bernard BAYOT, Financité

11h35 L'utilité d'une banque publique pour le financement de la transition |Frank VAN AARSCHOT ; Fairfin

11h45 Panel

12h15 Q & A

12h30 Conclusies door Tom Bauler, co-voorzitter van de werkgroep Financiering van de FRDO

12h35 Lunch

 

Het seminarie van 1 februari onderzoekt deze vragen verder, maar met een focus op institutionele beleggers en de investering van huishoudelijke spaartegoeden.

 

Het voorlopige programma van het tweede seminarie zal binnenkort gepubliceerd worden op onze website en overgemaakt worden per mail.

 

Er is vertaling voorzien.

 

Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk :

 

Voor het seminarie van 18 januari via de link: http://frdo-cfdd-admin.be/Account/JoinForum/759/

Voor het seminarie van 1 februari via de link http: http://frdo-cfdd-admin.be/Account/JoinForum/760/

 

Indien u inhoudelijke en programmatorische vragen heeft, kan u terecht bij Nathalie Boucquey ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 02/743 31 51). Voor logistieke vragen kan u terecht bij Korneel Ampe ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 02/743 31 50).

 

Wij hopen u te mogen verwelkomen!

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling
Kruidtuinlaan 50 bus 70
1000 Brussel
T: +32 2 743 31 50 | W: www.frdo-cfdd.be