20180924 nva affiche a3-420x594

                                Meer info....

Affiche verkiezingsdebat 25 sept 2018 Klein

Affiche BOAT ACTION                              Meer info

2018-10-27---Noche-Cubana-Vrienden-van-Cuba

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

article philippines sanofi

20/03/18 12u15 tot 14u00
Lunch & learn:
Hebben we Big Pharma nodig?


Het is een publiek geheim dat de enorme macht van farmaceutische bedrijven geneesmiddelen zo duur maakt. Hoe gebruiken ze die macht? En is een ontwikkelingsmodel zonder deze industrie mogelijk? Kom luisteren naar drie getuigenissen uit drie uithoeken van de wereld: Cuba, de Filipijnen en Europa.

 

Toegang tot medicatie in Europa, de Filipijnen en Cuba


Geneesmiddelen zijn big business. De winstmarges van de farmaceutische industrie behoren tot de hoogste van alle sectoren. De farmaceutische sector geeft jaarlijks 40 miljoen euro uit op Europees niveau aan lobbyactiviteiten, vijftien keer meer dan de uitgaven van het maatschappelijk middenveld voor beleidsbeïnvloeding op het gebied van de volksgezondheid. Voor patiënten en sociale zekerheidssystemen wordt de kost van geneesmiddelen onhoudbaar.
Is universele toegang tot essentiële en kwalitatieve medicatie mogelijk zonder dit winstmodel?

 

In het kader van de campagnes voor sociale gezondheidszorg van TAM TAM, G3W, het 'Actieplatform Gezondheid en Solidariteit' en het 'Europees netwerk tegen de commercialisering en privatisering van gezondheidszorg en sociale bescherming', nodigen we je uit voor een "Lunch&Learn" over de verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsmodellen van geneesmiddelen in Europa, de Filipijnen en Cuba.

 

Gastsprekers


Katharina Berza, hoofd van het departement beleidsbeïnvloeding, onderzoek en publicatie van the Council for Health and Development (CHD), Filipijnse partner van G3W.
Het Dengvaxiaschandaal houdt dezer dagen de Filipijnen in de ban. In 2016 besliste de regering om kinderen massaal in te enten met Dengvaxia, een vaccin tegen dengue ontwikkeld door Franse farmareus Sanofi. Eind vorig jaar bleek echter dat het vaccin zelf gevaarlijk was en dat nog niet alle risico's getest waren. Een ongekend aantal kinderen overleed door complicaties ten gevolgde van de inentingen. Door campagnes van CHD en andere Filipijnse organisaties werd het vaccinatieprogramma in december stopgezet.

 

Olivier Hoedeman is Research and Campaign Coordinator bij Corporate Europe Observatory (CEO).
CEO is een onderzoeks- en campagnegroep die de bevoorrecht invloed van grote commerciële bedrijven en hun lobbygroepen op het Europese beleid aan het licht brengt en het democratisch karakter hiervan in vraag stelt. Olivier Hoedeman komt CEO's bevindingen presenteren over de impact van de farmaceutische lobby en commerciële gezondheidsspelers op het Europees beleid rond medicatie.

 

Dr Aisa Naranjo is een Cubaanse arts en pedagoog bij Centro Felix Varela, partner van G3W. Na de revolutie in 1959 werden de privé-klinieken en de farmaceutische industrie genationaliseerd en geïntegreerd in één systeem voor heel het land dat wordt beheerd door het Ministerie van Volksgezondheid. Cubanen hoeven niet te betalen voor het gebruik van gezondheidsdiensten en medicatie. Ondanks de blokkade door de Verenigde Staten, ontwikkelde Cuba innovatieve vaccins tegen kanker en is het land een opkomende speler op het gebied van biotechnologisch onderzoek.

 

Schrijf je hier in !

 

Praktisch


Taal: Spaans en Engels (met simultaanvertaling naar het Frans)

Wanneer? Dinsdag 20 maart 2018, van 12u15 tot 14u. Het gesprek start om 12u30

Waar? G3W en Actieplatform Gezondheid en Solidariteit, Haachtsesteenweg 53, Brussel

Prijs? GRATIS toegang, vrije bijdrage voor een broodje. Inschrijven is gewenst via bovenstaande link.