Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

20181201 Affiche

                             Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Vandaag beleven wij het begin van een nieuwe technologische revolutie op energievlak, die ons voor heel wat maatschappelijk-organisatorische keuzes stelt. Electrabel en het VBO eisen dat het klimaatbeleid van de overheid 'technisch neutraal' zou zijn. De BBL vindt dat het klimaatprobleem 'links noch rechts' is. Toch ondergaan wij nu de gevolgen van de verkeerde beleidskeuzes uit het verleden.

Gaan we voor collectieve of voor individuele oplossingen? Gaan we voor openbare dienstverlening of voor ieder voor zich? Beschouwen we de ecosystemen als een gemeengoed of gaan we voor privatiseren? Analyseren we de technische keuzes vanuit de ecologische impact of volgens de winstmaximalisatie? Analyseren we de organisatorische keuzes volgens de sociale noden of volgens het competitief vermogen? Gaan we voor de overgang naar een socialistische planeconomie of voor het oplappen van de kapitalistische markteconomie?

Het zijn die vragen die steeds opnieuw gesteld moeten worden in de beleidskeuzes rond energie, mobiliteit, landbouw, industriële ontwikkeling, wereldhandel,….

De klimaatontaarding blijkt, net als de sociale problematiek, innig verweven te zijn met de keuzes die worden opgelegd door de kapitalistische eigendomsverhoudingen in de productiemiddelen.

Wiebe Eekman is milieucoördinator. Hij publiceert over klimaat-problemen en -oplossingen. Hij is lid van de klimaatwerkgroep van de PVDA (België) en medewerker van Climaxi (Beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid).

Informatie

http://www.marx.be/nl/content/overzicht-van-het-programma-van-de-marxistische-universiteit-2018