Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Worden we allemaal populisten? Debat met Vincent Scheltiens Ortigosa & Anton Jaeger

Tegenover de toename van het ultranationalisme, van de verrechtsing van de samenleving en van de politieke verwarring, aarzelen vel politieke commentatoren er niet voor, om sociale bewegingen en hun eisen-zoals die van de Gele Hesjes- als “populistisch” te bestempelen. Langzamerhand -of het nu gaat om bewegingen zoals Podemos in Spanje , La France Insoumise, de Italiaans Lega of het Franse Rassemblement National- worden ze allemaal als bewijs gezien van de “opkomst van het populisme”.

Hoe kunnen we de notie van populisme interpreteren binnen de contex van verscherping van de sociale crisis, met de verzwakking van de sociaal democratie en de opkomst van extreem rechts?
Wat is het gebruik ervan? Kan de notie van “volk” die van “klasse” verdringen? Hoe dient ze om de strijd voor sociale en democratische eisen te discrediteren, zoals die voor koopkracht, lonen, fiscaliteit…?

Kom mee debatteren met onze genodigden:

Vincent Scheltiens Ortigosa, Doctor in de geschiedenis, UAntwerpen, hij schrijft over nationale identiteitsconstructie (België, Catalonië), over de geschiedenis van de linkerzijde. Auteur van Met dank aan de overkant , een politieke gescheidenis van België. Polis 2017.

Anton Jaeger, Ideeëngeschidenis, Universiteit van Cambridge. Hij werkt er aan een dissertatie over het Amerikaanse populisme. Auteur van Een Kleine Anti-geschiedenis van het Populisme, Amsterdam, De Geus, 2018

Zaterdag 16 februari 2019 — 15 u
Het Goudblommeke van Papier
 - Cellebroersstr. 55 1000 Brussel (Centraal)
Inkom 8€ / 6 € Een drink sluit deze Ernest Mandel Lezingen af.
inschrijving : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nederlands/Frans met simultaanvertaling
Documenten : mandelernest.wordpress.com

zaterdag, 16 februari, 2019 - 15:00

Bron: https://www.mo.be/worden-we-allemaal-populisten-debat-met-vincent-scheltiens-ortigosa-anton-jaeger?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email