Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ONTBIJTEN MET DE GEUZEN EEKLO OP ZONDAGMORGEN

Zondag 7 april
Cultuur-& Eetcafé DE BAKKEREI
Pastoor De Nevestraat 12 – Eeklo

9u30-10u30: ontbijt
10u30-12u30: ontbijtgesprek

ERIC GOEMAN IN GESPREK MET
RACHIDA LAMRABET EN SAMIRA ATILLAH

OVER MIGRATIE, IDENTITEIT, RACISME, VRIJHEID VAN MENINGSUITING, MENSENRECHTEN, BOERKA’S EN FRANSE VLUCHTELINGENKAMPEN…


image1

Rachida Lamrabet is juriste en schrijfster.
Ze immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Ze was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum). Ze publiceerde onder andere Vrouwland (2007) en Een kind van God (2008). Ze ontving de Debuutprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs.
Maart 2017. In een interview met Knack zegt Rachida Lamrabet dat ze ‘niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod’. Lamrabet had op vraag van de KVS en het Goethe Instituut van Washington net een filmscenario over het thema bij elkaar getikt. Maar Lamrabet is ook juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Twee weken later krijgt ze haar C4. Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? “Vertel het iemand” is een nieuwe beklemmende roman over hoe mensen elkaar nooit echt kennen. Even lyrisch als genadeloos beschrijft Lamrabet haar personages tijdens hun zoektocht naar een onbereikbare waarheid.

image5

Samira Atillah is pedagoog van opleiding en werkte in het Genkse jeugdwerk. Vandaag is ze vooral mensenrechtenactiviste en publiceert ze geregeld opiniestukken in De morgen, Standaard, Knack. Ze is ook MO columniste. Samira Atillah komt uit een gebroken gezin, getroffen door de sluiting van de Genkse mijnen en verscheurd door drugsverslaving, maar liet zich niet kisten. Haar thuissituatie is de brandstof voor haar maatschappelijk engagement. Een korte passage als parlementair medewerker bij Meryame Kitir leerde dat de partijpolitiek niets voor haar is. Het activisme daarentegen des te meer. Daar kan ze terug naar de basis, naar het menselijke. "Zolang er verzet is, is er hoop." In “Zijn naam was Youssef” beschrijft Samira Atillah de tragische taferelen waarvan zij getuige was in Grande-Synthe. Een verslag dat alle verbeelding tart.

Ontbijt 12 euro
Gesprek : leden 5 euro – niet leden 8 u
Inschrijven voor ontbijt ten laatste 27 februari bij
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0486 669 871

EEN INITIATIEF VAN: DE GEUZEN EEKLO i.s.m. HUIS VAN DE MENS