Posterred Green Small FR.indd

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

NON STOP VLUCHT
Sommige mensen zijn noodgedwongen op de vlucht. Of ze nu vluchten omwille van hun levensbeschouwing, identiteit, seksuele geaardheid of mening, het gaat erom dat ze een veilige plek zoeken. En net dat blijkt vandaag ontzettend moeilijk te zijn. Eén avond lang schetsen we hoe het is om te moeten vluchten. Drie pakkende verhalen in Het Geuzenhuis, verteld door de mensen die het zelf meemaakten.


SPREKERS

Fauzia Ilyas, een Pakistaanse ex-moslima die in 2012 de Atheist & Agnostic Alliance Pakistan oprichtte. Door haar atheïsme verloor ze alle contact met haar dochter, kreeg ze doodsbedreigingen en dreigde ze te worden opgepakt voor godslastering. In 2015 kreeg ze asiel in Nederland. Haar verhaal is typerend voor wat veel ongelovigen wereldwijd overkomt. Terwijl vrijheid van godsdienst een mensenrecht is, riskeren juist ongelovigen discriminatie en vervolging. Fauzia vertelt haar indringende verhaal en legt uit waarom ze alles over heeft voor vrijheid.

Wendy Montellano is een Belgische documentairemaker en medeoprichter van vzw Humain, een organisatie die humanitaire bijstand verleent aan vluchtelingen. Tot haar tiende woonde ze in Bolivië, tot haar vader om politieke redenen het land moest ontvluchten. In 2016 maakte Montellano de kortfilm 'Memories of Home'. Daarin vertellen zes mensen van over de hele wereld op een pakkende manier wat ze herinneren van ‘hun’ thuis.

5b5fb9af 64fc 4306 b780 dfd6776403fb
Still uit 'Memories of Home', van Wendy Montellano

Kirsten Masil is studente Afrikaanse Talen aan de UGent en is al sinds anderhalf jaar betrokken bij vzw Humain. Ze ging al meerdere keren mee naar de vluchtelingenkampen van Duinkerke en kwam telkens terug met nieuwe verhalen.

Verder kan je kijken naar een fototentoonstelling over de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk, de kortfilm ‘Memories of Home’ of de documentaire ‘Onder ongelovigen’, over atheïsten die discriminatie en vervolging riskeren. Op ons terras bieden we een proteïnerijke maaltijd zoals die ook geschonken wordt in de vluchtelingenkampen van Duinkerke en Calais.

91ac15b8 3fc0 4119 99e4 e4a39a1ed9e9Onder Ongelovigen is een documentaire over vrijdenkers op de vlucht, gemaakt door NPO 2doc

Deze avond wordt u gebracht door Het Geuzenhuis in samenwerking met vzw Humain, RELAAS en UNIA. Alle opbrengsten gaan naar vzw Humain.

d68a5941 a084 437d 9993 1aeec298f289vzw Humain organiseert elke week een veldkeuken in de vluchtelingenkampen van Calais.

Geïnteresseerd? Alle info en de knop om je in te schrijven vind je op onze website.