HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Het Poetsbureau belooft in een reclamespot op de radio de hoogste lonen en een bedrijfswagen aan potentiële werknemers. ABVV Dienstencheques waarschuwt zijn leden voor deze misleidende reclame. De werknemers in kwestie krijgen immers geen bedrijfswagen (of salariswagen). In ruil voor het inleveren van loon en een aantal voordelen kunnen ze zelf een wagen leasen via het Poetsbureau. We raden de werknemers aan om het loonverlies, dat in sommige situaties hoog kan oplopen, te berekenen alvorens in te stappen in het voorstel van het Poetsbureau.

 

Dienstenchequewerknemers leggen heel wat kilometers af om van de ene klant naar de andere te gaan. ABVV Dienstencheques vraagt daarom al lang een verbetering van de verplaatsingsvergoedingen. Werkgevers klagen ook dat ze moeilijker nieuwe werknemers vinden. Want heel wat werkzoekenden beschikt niet over een eigen wagen. Om dat probleem op te lossen geven sommige dienstenchequebedrijven nu de mogelijkheid aan hun werknemers om een bedrijfsauto of elektrische fiets te leasen.

 

Het gaat niet om 'salariswagens'. De werknemer kan via de werkgever een auto of elektrische fiets leasen. Daarvoor moet de werknemer een bijdrage leveren. Bij het Poetsbureau moeten daarvoor de maaltijdcheques ,de verplaatsingsvergoeding en een deel loon ingeleverd worden. En de werknemer moet de brandstof zelf betalen.

 

Uit onze berekeningen, gebaseerd op een voorstel dat een van onze leden kreeg, blijkt dat die bijdrage toch wel erg hoog kan oplopen. Anja werkt 24 uur per week. Ze heeft een nettomaandloon van 1116 euro en krijgt maaltijdcheques van 4 euro. Ze rijdt ongeveer 300 km per maand voor het werk.

 

Ze kreeg het voorstel om een Opel Corsa te leasen, maar moest daarvoor een deel loon, haar verplaatsingsvergoeding en maaltijdcheques inleveren. Dit zou betekenen dat ze per maand 255 euro minder inkomen zou hebben. Anja ging niet op het voorstel in.

 

Issam Benali, federaals secretaris ABVV Dienstencheques, waarschuwt : « Een nieuwe wagen klinkt uiteraard aanlokkelijk. Maar wie niet voor financiële verrassingen wil komen te staan maakt best op voorhand een berekening. We waarschuwen onze leden voor de misleidende reclame en berekenen wat het lease-voorstel je maandelijks zal kosten. We kregen al heel wat reacties via onze facebookpagina www.facebook.com/abvvdienstencheques. »