Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht – Antwerpen, 8 december 2017

 

Op 10 december 2017 ontvangt de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor een kernwapenvrije wereld. De federale meerderheidspartijen weigeren ondertussen opnieuw om oude beloftes uit te voeren om België kernwapenvrij te maken. Wie gelooft die mensen nog?', vraagt ICAN-lid Pax Christi Vlaanderen zich af.

 

ICAN ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede voor haar rol in de totstandkoming van een nieuw VN-verbodsverdrag op kernwapens, dat op 7 juli 2017 werd aangenomen door 122 landen. België boycotte de voorafgaande onderhandelingen en weigert dit historische verdrag te ondertekenen.


Nobel Pledge


 

De federale meerderheidspartijen verantwoordden deze boycot door te stellen dat ze kiezen voor 'concrete' en 'realistische' alternatieven. Pax Christi Vlaanderen besloot daarom te testen of de meerderheidspartijen bereid zijn de daad bij het woord te voegen.

 

In november 2017 lanceerden we een 'Nobel Pledge' waarin politieke mandatarissen gevraagd werd om binnen de huidige legislatuur concrete stappen te zetten om België kernwapenvrij te maken. Dat zou allesbehalve controversieel moeten zijn, aangezien het enkel een concrete uitvoering is van een parlementaire resolutie uit april 2015. Deze resolutie vraagt "België resoluut stappen te doen zetten om het eigen grondgebied helemaal kernwapenvrij te maken".[1]


Geen lat te laag


 

Ondanks herhaaldelijk aandringen wilde geen enkel federaal parlementslid van N-VA, CD&V en Open Vld de Nobel Pledge ondertekenen. "Het is ongezien dat een parlement weigert om zijn eigen resoluties uit te voeren. Geen lat is te laag voor deze meerderheid. Die beweert concrete alternatieven te hebben voor ondertekening van het VN-kernwapenverbod, maar weigert elke concrete inspanning om België kernwapenvrij te maken", stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

 

De uitreiking van de Nobelprijs zet de keuze voor de federale meerderheidspartijen opnieuw op scherp: blijft België illegale kernwapens stationeren in Kleine Brogel, of zet ons land resolute stappen om het eigen grondgebied kernwapenvrij te maken en het VN-kernwapenverbod te ondertekenen?

 

De volledige 'Nobel Pledge' vindt u hier.