HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

 20180212

 

 

 

 

 

 

KONINKLIJKE BELGISCHE VOETBALBOND
KRIJGT AUWCH AWARD 2017 VAN DE VROUWENRAAD

20180212

 

Met de AUWCH Award (een cactus) wil de Vrouwenraad een prik geven aan personen, organisaties of bedrijven die het afgelopen jaar hebben uitgepakt met een vrouwonvriendelijke uitspraak, boodschap, maatregel of campagne.

 

De Auwch Award 2017 van de Vrouwenraad gaat naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond voor hun ongelijk financieel en vestimentair beleid.

 

Het Belgisch nationaal damesvoetbalelftal, de Red Flames, moest afgelopen zomer op het EK voetbal het veld op in mannentruitjes en –shortjes die recht uit de herenvoorraad kwamen. Veel te groot uiteraard, helemaal niet ontworpen voor dames. Gelukkig spelen ze vanaf 2018 in een eigen tenue (een korter en nauw aansluitend vrouwenmodel van het retro WK-shirt) en zal het niet meer nodig zijn om de pijpen en mouwen op te rollen. Het minste wat te verwachten viel in ruil voor hun mooie prestaties!

 

Maar de KBVB maakt zich wel nog altijd schuldig aan loon- of premiediscriminatie. Onze voetbalmeiden krijgen immers maar een fractie uitbetaald van hetgeen hun mannelijke collega's in het nationaal elftal opstrijken. Toch trainen ze niet minder of leveren ze niet minder inspanningen op het veld. De sponsors happen misschien (nog) niet toe zoals we dat bij de mannen gewoon zijn, maar als men het vrouwenvoetbal wil promoten, moet men het ook waarderen. En dat houdt wel wat meer in dan een aangepaste uitrusting. De voetbalbond kan er niet omheen dat de Red Flames erg populair zijn en dat hele gezinnen in de tribunes zitten!

 

Toen de Noorse voetbalbond in oktober aankondigde dat de dames voortaan dezelfde premies uitbetaald zouden krijgen als de mannen, reageerde men bij ons nogal zwakjes door te stellen dat er al veel geld van de mannen naar de vrouwen vloeit: de meeste dames moeten (omdat ze geen profs zijn) onbetaald verlof nemen en ontvangen daarvoor een compensatie van de bond.
In de V.S. en Denemarken wordt er nu gediscussieerd over een gelijke verloning. In België blijft men zich hardnekkig vastklampen aan de vaststelling dat de economische waarde van het mannenvoetbal nu eenmaal veel hoger ligt. Lees: sponsorgelden, tv-rechten, merchandising enz.

 

De Vrouwenraad schaart zich achter wat sterspeelster Tessa Wullaert hierover gezegd heeft: denk op lange termijn, investeer in het vrouwenvoetbal en de economische return zal even groot zijn!

 

Vrouwenraadvoorzitter Magda De Meyer overhandigt de cactus vandaag, maandag 12 februari, om 11u30 aan enkele afgevaardigden van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

 

Meer info bij Magda De Meyer op 0476/94.91.31