Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

20181201 Affiche

                             Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

 

29 juni 2012 - In de ochtend van woensdag 27 juni 2012, een dag nadat president Bashar al-Assad de nieuwe Syrische regering toesprak en zei dat het land zich in een ’reële oorlogssituatie’ bevindt, heeft een gewapende terroristische groep een aanval gepleegd tegen het hoofdkwartier van het Syrische al-Ikhbariya nieuws televisiestation, twintig kilometer buiten Damascus. Door deze aanval werden er zeven mensen gedood: drie journalisten en vier bewakingsagenten.

Terreur tegen Syrische journalisten

Het hele complex - studio’s, regiekamers en kantoren - werd geplunderd en vervolgens met explosieven opgeblazen. De journalisten die tijdens de terroristische aanval op al-Ikhbariya werden gedood zijn Sami Abu Amin, Zaid Kahl en Mohammad Samma.

Ondanks deze daad van blinde terreur zijn de rebellen er niet in geslaagd het nieuws uit de ether te halen omdat de uitzendingen onmiddellijk vanuit een andere locatie hervat werden.

De nieuwe Syrische minister van Informatie, Omran al-Zoubi, hield degenen die aanzetten tot geweld tegen Syrië en de Syrische bevolking en het terrorisme zowel moreel als materieel steunen - in het bijzonder de EU en de Arabische Liga - volledig verantwoordelijk voor dit bloedbad.

Syrië is het slachtoffer van een mediahetze gefinancierd en geleid door voornamelijk Qatar en Saudi-Arabië met als doel het verspreiden van een valse en tendentieuze berichtgeving.

Miskennen van de persvrijheid

De terroristische aanval tegen al-Ikhbariya was een frontale aanval tegen de vrijheid van informatie en een volgende drieste stap in het plan om de Syrische media het zwijgen op te leggen. Het miskennen van de persvrijheid gebeurde ook al door het nemen van maatregelen tegen Syrische mediaorganisaties zoals de Syrische Radio & Televisie en Addounia TV en haar journalisten. Dit werd opnieuw onderstreept door de zopas uitgevaardigde sancties van de Europese Unie tijdens haar bijeenkomst in Luxemburg.

Het Syrische Parlement heeft de aanval tegen al-Ikhbariya TV scherp veroordeeld als een poging om de ’stem van de rechtvaardigheid’ te smoren. De parlementsleden verklaarden dat dit terrorisme tegen Syrische journalisten hen er niet van zal weerhouden de waarheid te blijven brengen.

Een groot aantal journalisten en figuren uit de culturele en politieke wereld, vergezeld door minister van Informatie Omran al- Zoubi, hielden een wake voor het complex van de Syrische Radio & Televisie in Damascus en veroordeelden het bloedbad als een uitloper van de vijandige politiek van de Arabische Liga tegen de Syrische media. Zij benadrukken dat deze laffe daad de nationale media er niet van zal weerhouden haar verantwoordelijkheid nu en in de toekomst te nemen door het blijven brengen van de waarheid.

Imad Sarah, directeur van al-Ikhbariya, verklaarde dat de aanval op al-Ikhbariya een aanval vertegenwoordigt op elke afwijkende of alternatieve stem.

Ook de voorzitter van Syrische Unie van Journalisten, Elias Murad, zei dat de sancties genomen door de Arabische Liga en de EU er niet in zullen slagen Syrië het zwijgen op te leggen.

Ma’an Saleh, directeur van de Syrische televisie, voegde eraan toe dat deze daad het bewijs is van het politieke falen van de gewelddadige oppositie en dat zij daarom grijpt naar het instrument van de terreur.

Hoofdredacteur van al-Ikhbariya, Abdo al-Assadi, zei dat de enige wapens, waarover de gedode journalisten beschikten, hun pen en woorden waren.

De Nationale Mediaraad heeft haar oprechte blijken van medeleven aangeboden aan de families van de martelaren en veroordeelde op haar beurt alle vormen van terrorisme gericht tegen de veiligheid en stabiliteit van Syrië. Zij beschrijft, in hoofde van haar voorzitter Taleb Qadi Amin, de aanslag tegen al-Ikhbariya als een ’laffe terroristische daad’ tegen de waarheid waaraan de Europese landen zeker schuld hebben.

Voormalig Minister van Informatie Adnan Mahmoud benadrukte dat deze brutale terreuractie tegen al-Ikhbariya een weerspiegeling is van de realiteit waaraan het Syrische volk wordt blootgesteld .

Ook vanuit het buitenland blijven de steunbetuigingen binnenstromen. De Mediawerkgroep Syrië sluit zich hier onvoorwaardelijk bij aan. Zij veroordeelt deze laffe daad volledig en wenst ook haar medeleven te betuigen met de families en collega’s van de slachtoffers.

De Mediawerkgroep Syrië veroordeelt eveneens de ontploffing vlakbij het Paleis van Justitie in Damascus op donderdag 28 juni 2012 en alle andere vormen van geweld en terreur door welke partij ook in Syrië.

Mediawerkgroep Syrië

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact: +31 649 154 241 – +32 479 682 996.

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers die opkomen voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

 

Link

Mediawerkgroep Syrië