Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

FB banner

                                  Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Wat moet je doen om de voorpagina van een Vlaamse krant te halen? Als enkele honderden vijftigplussers omwille van een leven van pech nooit uit het systeem van de wachtuitkering geraakt zijn, haalt dat zonder problemen de voorpagina. Ministers moeten zich voor radio en tv verantwoorden en in het parlement legt de oppositie hen het vuur aan de schenen.  Maar als uit een onderzoek van de ex-hoofdeconoom van McKinsey in opdracht van het Tax Justice Network blijkt dat BNP Paribas, de bank waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, 474 miljard euro verstopt in fiscale paradijzen dan is dat in het beste geval een columnpje waard op bladzijde drie. Andere kwaliteitskranten brengen het nieuws zelfs helemaal niet. Aldus het bericht op "De Wereld Morgen" dat wij met toelating overnemen.

 

 

Als er een gaatje gevonden wordt in het verhaal van een vluchteling zijn de voorpagina's te klein, maar als uitlekt dat de elite bij BNP Paribas het zwart geld dat ze op hun geheime rekening in een belastingparadijs parkeerden, kunnen afhalen bij het kantoor om de hoek, zonder sporen na te laten voor de fiscus of andere controleurs, dan is dat geen letter inkt waard.

De afgelopen dagen onthulde DeWereldMorgen.be hoe BNP Paribas, een bank waarvan we met zijn allen aandeelhouder zijn, op grote schaal constructies opzet om miljoenen aan belastingen te ontwijken en daarbij meer dan flirt met de grens van het legale. We werden gebeld door politici die actie willen ondernemen. Franse media belden voor een interview. Nederlandse media citeerden DeWereldMorgen.be. The Guardian zette het nieuws over de 17.000 miljard op rekeningen in belastingparadijzen wel op de voorpagina.

In het ‘Het lijden van Laken’ laten Frank Adam en Klaas Verplancke onze vorst aan het woord over onze media:

"Als journalisten, reporters en commentatoren hebben zij het onderkruiperschap tot openbare kunst verheven. In de saloon van de Belgische media zijn geen pianisten meer om op te schieten. Uit de luidsprekermonden weerklinkt enkel monotone meningenmuzak."

Wij waren onthutst toen we de onthullingen over BNP Paribas te horen kregen. We maakten onmiddellijk iemand vrij om op het dossier te kunnen werken. Niet in het minst omdat we denken dat u als burger, die de komende jaren zwaar zal moeten inleveren om het puin van de bankencrisis op te ruimen, recht heeft op die informatie.

Vindt u ook dat de burgers van ons land recht hebben op onderstaande informatie? Stuur dan deze mail door naar uw vrienden of schrijf ze in voor onze nieuwsbrief: klik hier

Vindt u ook dat een project als DeWereldMorgen.be meer dan nodig is, word dan vandaag nog steungever: klik hier.

 

Han Soete

DeWereldMorgen.be