Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Als organisatie die ijvert voor het recht op een gezonde leefwereld voor de huidige en volgende generaties, richten wij ons tot u met een even dringend als eenvoudig verzoek. Wij vragen u met aandrang dat België op de nakende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volmondig en ondubbelzinnig de resolutie steunt die een mandaat bevat om in 2017 onderhandelingen op te starten over een internationaal verbod op atoomwapens.

Atoomwapens zijn de meest vernietigende en onmenselijke massavernietigingswapens die ooit ontwikkeld werden. In het Non-Proliferatieverdrag van 1970 beloofden de nucleaire grootmachten reeds om tot een algehele nucleaire ontwapening te komen. In 1996 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in een “advisory opinion” dat de dreiging met of het gebruik van atoomwapens in het algemeen onverenigbaar zijn met de rechtsprincipes van het humanitair recht, het oorlogsrecht en het milieurecht.

De strategie van de nucleaire grootmachten – daarin gesteund door hun bondgenoten, waaronder België - bestond tot hiertoe uit een zogenaamde stap-voor-stap benadering van losse maatregelen, zoals het opvoeren van transparantie, de vermindering van de operationele status van atoomwapens, de reductie van strategische- en tactische arsenalen, een verbod op atoomproeven en een moratorium op de aanmaak van splijtstoffen voor atoomwapens. Al deze voorstellen en maatregelen hebben het wezen van de nucleaire oorlogsdreiging nooit weggenomen en ons de afgelopen decennia niet veel verder gebracht dan een status quo. Meer van hetzelfde zal ons niet dichter bij het einddoel van nucleaire ontwapening brengen.

Het is belangrijk dat een nieuw proces wordt opgestart en deze gelegenheid biedt zich nu aan. Eind deze maand zal op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie ter stemming worden voorgelegd met een mandaat om in 2017 multilaterale onderhandelingen te starten over een internationaal bindend verbodsverdrag voor atoomwapens. Dergelijke onderhandelingen zijn een eerste stap in een noodzakelijke nieuwe dynamiek die atoomwapens buiten de wet stelt en uiteindelijk leidt tot een totale eliminatie van de nucleaire arsenalen. Via de klassieke paden en zonder extra druk zullen atoomwapenstaten namelijk nooit effectief ontwapenen. Dit is de afgelopen vijftig jaar voldoende aangetoond.

In het verleden speelde België een pioniersrol bij het tot stand komen van internationale verdragen die landmijnen en clustermunitie buiten de wet stelden. Er is geen enkel aanvaardbaar politiek excuus om niet hetzelfde te doen met nucleaire massavernietigingswapens. Vanuit humanitair standpunt en met het oog op het vrijwaren van onze planeet is het een absolute must.

Wij rekenen er op dat België zijn verantwoordelijkheid opneemt en geheel in lijn met de wens van het overgrote deel van de Belgische- en wereldbevolking de VN-resolutie zal steunen. 

Vincent De Brouwer (directeur Greenpeace Belgium) - 24 oktober 2016