Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen): "Laten we ons niet vergissen: het politieke (rechtse en extreemrechtse) populisme en het liberale kapitalisme zijn geen vijanden. Integendeel. Het is gewoon een nieuwe fase in de ontmanteling van de verzorgingsstaat en van een beschermende overheid. Het is een versnelling hoger op weg naar een sociaaldarwinistische orde. Trump, Orban, Wilders, Marine Le Pen, Tom Van Grieken, Bart De Wever zijn de rattenvangers van Hameln van dienst. Ze zijn de ultieme redders van het economische en financiële establishment, in populistisch jargon "de elites", vermomd als anti-establishment.

 

Sommigen zullen het omfloerst "de participatiesamenleving" noemen, anderen "zelfredzaamheid". Maar het is dus gewoon "ieder voor zich". De neoliberale revolutionering van het kapitalisme is springlevend. Het einddoel is niet meer of minder multicultuur of meer of minder Nederlandse, Franse, Amerikaanse, Belgische of Vlaamse identiteit, maar het versnelde opdrijven van de winstaccumulatie. De winnaars zijn de beurzen, dus de speculanten en de aandeelhouders. De verliezers: zoals altijd de kiezers en de werkende mensen. Het probleem is dat de rattenvangers vandaag Marx adoreren en gebruiken ter verdere ontwikkeling van het kapitalisme en dat de arbeidende en werkloze klassen Marx zijn vergeten. De depolitisering enerzijds, de integratie via de sociaaldemocratie (en deels de kristendemocratie) van de werkende bevolking in de politieke democratie van het marktkapitalisme en de symbolische acties van een te systeemvriendelijk middenveld anderzijds trekken diepe voren in het bewustzijn van de tot consument verpletterde neoliberale mens."

 

Aandelenbeurzen kunnen nog hoger, maar hou uw parachute best paraat.

 

Zweefduiken

 

The Economist: "Wanneer de gemiddelde winsten over een periode van tien jaar worden berekend, werd slechts twee keer in de beursgeschiedenis een sterkere prestatie gemeld. Dat was het geval net voor het uitbreken van de dotcom-crisis en ook net voor de grote beurscrash op het einde van de jaren twintig van de voorbije eeuw."

 

"Er zijn echter verscheidene redenen waarom de investeerders de alarmsignalen negeren. In eerste instantie komen de investeerders uit een periode met bescheiden opbrengsten en voelen zich bevrijd door de heropleving van de markt. Daarnaast zijn er de signalen van een heropleving van de wereldeconomie. Bovendien wordt in de Verenigde Staten enthousiast gereageerd op ingrepen die president Donald Trump heeft aangekondigd."