Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Danny Carleer


In De zevende dag stelde Kris Peeters (de vicepremier van de CD&V en de kandidaat burgemeester van Antwerpen) gisteren voor om aandelen van Belfius te verkopen om het begrotingstekort aan te pakken.


Hij krijgt daarvoor de wind van voren. Ook de andere regeringspartijen lachen hem weg en er is zelfs kritiek uit eigen rangen van mensen die weten dat zijn voorstel botst met de regelgeving. Enkel de staatsschuld mag door een privatisering afgebouwd worden. Bij een verkoop vallen de dividenden die de overheid nu opstrijkt ook weg.


Peeters is een tsjeef. Hier zit dus meer achter. Peeters heeft zijn oog laten vallen op Belfius om de particuliere Arco-coöperanten te vergoeden. Maar ook daarvoor zijn er juridische bezwaren. Belfius is van de overheid en overheidsgeld mag niet worden gebruikt om aandeelhouders schadeloos te stellen. Tsjeef is geen koosnaampje; het betekent niet te vertrouwen.


De oplossing voor de coöperanten van Arco ligt nochtans voor de hand. In 2014 stelden PVDA-ers Raoul Hedebouw en Koen Hostyn het zo in Knack: "Om het collectieve risico dat wij allemaal dragen voor de bankensector op te vangen is er nood aan de oprichting van een bankenfonds dat verplicht gespijsd wordt door grootbanken en financiële instellingen. Dit fonds moet ook instaan voor de volledige vergoeding van de 800.000 Arco-spaarders."


Belfius moet een 100% openbare bank blijven. Op de website www.belfiusisvanons.be vind je daarover meer info. De ondertekenaars van het manifest – waarbij ook openbarebank.be – willen een bank die:


1. werkt op basis van een maatschappelijke missie – namelijk het verzekeren van lokale economische ontwikkeling, ten dienste staan van gemeenten en de sociale sector, en het ondersteunen van de ecologische transitie;


2. een nieuw statuut krijgt opdat die maatschappelijke missie prioriteit heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met economische levensvatbaarheid en stabiliteit van de bank, maar winstmaximalisatie behoort niet tot de doelstellingen;


3. haar beheer aanpast, zodat de samenleving waar de bank haar activiteiten uitvoert, via vertegenwoordiging in een maatschappelijk comité kan waken over het naleven van de maatschappelijke opdracht.

 

Bron: http://www.openbarebank.be/archives/36934