HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

gevechtsvliegtuigen clemence-vasters 0

 

Prof. Tom Sauer reageert in een opiniebijdrage op de VRT-nieuwssite op de terugkeer van zes Belgische F-16's uit Irak en Syrië.

 

De dag na Kerstmis 2017 keerden zes Belgische F-16's via Jordanië terug naar de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, na een missie van 18 maanden in Irak en Syrië. De missie maakte deel uit van Operatie Desert Falcon, in het kader van de internationale coalitie tegen IS. Ons land loste hiermee de Nederlandse Luchtmacht af die deze opdracht een jaar lang op zich nam. Begin 2018 stuurt Nederland opnieuw zijn F-16's uit naar het Midden-Oosten. Ook België blijft bij Desert Falcon betrokken. Ons land levert het komende jaar de beschermingstroepen voor het Nederlandse detachement.

 

Prof. Tom Sauer zet in een opiniebijdrage voor vrt NWS enkele kanttekeningen bij de missie en kaart het gebrek aan transparantie aan over de verantwoordelijkheid voor de burgerdoden in Irak. Volgens de professor Internationale Politiek (UA) ademt de ruime aandacht voor de terugkeer van de gevechtsvliegtuigen één en al propaganda uit voor de Luchtmacht, die daarmee de bevolking goed wil stemmen zodat die zonder veel gemor de aankoop van de peperdure opvolger van de F-16 zal slikken. Die zal de belastingbetaler zo'n 20 miljard euro kosten.

 

Lees de opiniebijdrage op deze pagina van vrt NWS.

 

Foto: Clemens Vasters/Creative Commons

 

Bron: https://www.paxchristi.be/nieuws/f-16s-terug-uit-midden-oosten-opiniebijdrage