Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Drie partijen ter linkerzijde zetten expliciet een of andere vorm van vermogensbelasting in hun verkiezingsprogramma voor 26 mei 2019. Ze willen daarmee eindelijk het sociale schandaal doorbreken dat de grote vermogens weinig tot geen belastingen betalen in België terwijl de werkenden daarentegen het overgrote deel van de belastingen voor hun rekening moeten nemen.

Als we alle belastinginkomsten in België samen bekijken dan wordt ongeveer 80 % door de werkenden betaald.

Over de fiscale cadeaus aan bedrijven zullen we het hier even niet hebben.
De personenbelasting bedraagt ongeveer 41 % van alle belastingen. Dit is de belasting die betaald wordt op inkomsten uit lonen, ereloon, pensioen, uitkeringen. De belasting op consumptie is goed voor ongeveer 42 % van de totale belastingen. Het grootste stuk hiervan is btw, een belasting die we de laatste jaren alsmaar hebben zien stijgen. De vennootschappen betalen om en bij de 12 % van de belastingen (t.t.z. belasting op de winst). Over de fiscale cadeaus aan bedrijven zullen we het hier even niet hebben.


Wat in België de ogen uitsteekt, is dat grote vermogens op de winsten uit vermogen (verkopen van aandelen, vastgoed, huuropbrengsten enz.) geen of weinig belastingen betalen.

Bron en volledige tekst: https://www.mo.be/opinie/de-selectieve-blindheid-voor-vermogensbelasting-niet-als-het-van-ns-afhangt