Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In de aanloop naar “Tax Freedom Day voor de grote bedrijven en vennootschappen” die volgende dinsdag door het Financieel Actie Netwerk “gevierd” wordt aan het VBO maakt Guido Deckers (ACV) brandhout van de patronale argumenten. 

De werkgevers klagen over een torenhoge belastingdruk
 
Telkens de werkgevers het woord nemen in de media, klagen ze over de hoge belastingdruk. Bedrijven moeten op hun winst 33,99% belastingen betalen. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat door allerlei kortingen het effectieve tarief vandaag nog amper gemiddeld 11,8% bedraagt. Daardoor betaalden de bedrijven in 2010 op hun totale winst van 82,4 miljard euro slechts 9,7 miljard euro. Dat is een belastingvermindering van 18,3 miljard euro.
 
Ja maar, werkgevers betalen toch ook bijdragen op de lonen en via deze weg dragen ze toch ook veel bij aan de samenleving?
 
Dat is waar, maar ze rekenen die wel bij hun kosten. Om hun winstmarge te berekenen wordt het totale brutoloon in rekening genomen. De winst is dan het verschil tussen omzet en kosten, en het volledige brutoloon wordt bij de kosten gerekend. Dit is gewoon elementaire economie!
 
Als je de bedrijven te zwaar belast, gaan ze niet meer kunnen investeren.
 
De Nationale Bank maakte bekend dat de bedrijfswinsten in ons land tussen 2000 en 2009 van 47 miljard naar 82 miljard stegen. Dat is 35 miljard meer winst, een stijging met 75%. Minder dan een derde van die extra winst werd geïnvesteerd. Bijna een derde ging cash naar de aandeelhouders. Die ontvingen in 2009 26 miljard euro dividend, drie keer meer dan in 2000. De rest van het geld werd gewoon opgepot.
 
Een lage belastingdruk op de bedrijfswinst is goed voor de tewerkstelling.
 
Het coördinatiecentrum van Bekaert betaalt nul euro belasting, dankzij de notionele interestaftrek. Toch moeten er 600 jobs verdwijnen. Het coördinatiecentrum krijgt een notionele interestaftrek van 39,2 miljoen euro. Dit bedrag volstaat ruimschoots om de 600 jobs bij Bekaert te redden. Nog een ander voorbeeld. Arcelor Mittal boekte 1,3 miljard euro winst maar betaalde welgeteld 496 euro belastingen. Toch besloot het bedrijf de Luikse warme lijn te sluiten.
 
Volgens de Vlaamse werkgeversorganisatie (VOKA) gaat er te veel geld naar de overheid.
 
Bedoelen ze dan ook dat de subsidies aan de bedrijven moeten verminderen? Werkgevers verzwijgen over wat ze terugkrijgen van de overheid! De werkgevers betalen niet alleen weinig belastingen, ze krijgen bijna evenveel terug via bijdrageverminderingen, het niet doorstorten van een deel van de bedrijfsvoorheffing, belastingverminderingen, subsidies, activering en doelgroepenbeleid. De totale loonsubsidie vanuit de overheid aan de bedrijven steeg van 1,3 miljard euro in 1996 naar bijna 9 miljard euro vandaag. Naast deze miljardencadeaus genieten bedrijven van onze infrastructuur, het onderwijs en de opleidingssystemen waardoor ze kunnen gebruik maken van opgeleid personeel.
 
Omdat een rechtvaardige fiscaliteit miljarden kan opbrengen,
 
Guido Deckers
Nationaal propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit

 
Ter herinnering de actie van het FAN gaat door op dinsdag 14 februari 2012 aan het V.B.O. - Ravensteinstraat 4 -  1000 Brussel van 13.30u. tot 15.00u.