Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Gedurende vijf jaar heeft SP.a Rood gepoogd de sp.a op een ander spoor te brengen : terug naar de basis, terug naar links, terug naar de ‘volksstraat’. Maar het heeft niet mogen baten…De sp.a verkiest nog steeds de salons van de Wetstraat en de directiecomités boven de volksstraat. De sp.a verkiest het centrum en de slechte compromissen boven een consequente linkse houding. Zij slaagt er noch in degelijk oppositiewerk te doen noch in de Vlaamse regering het verschil te maken.

Sinds de financiële crisis heeft de sp.a alle doelkansen gemist. Eisen zoals het verbod  op bonussen, een vermogensbelasting, een openbare bank zijn meer dan ooit actueel.  Door ze niet te stellen heeft de sp.a de rechterzijde een boulevard aangeboden. Ons land zit vandaag een volledig jaar zonder regering temidden een wereldwijde financiële crisis. Ten aanzien van dit totaal onverantwoord gedrag van onze beroepspolitici kan de sp.a evenmin het verschil maken. Sinds de politieke crisis begonnen is zwalpt de partij tussen een pro-vlaamse koers en vage bewoordingen over solidariteit. Intussen slikte de sp.a aan de onderhandelingstafel eisen van de N-VA zoals fiscaal regionalisme en de splitsing van de arbeidsmarkt. Intussen aanvaardt ze  dat een regering van lopende zaken een meerjarige soberheidsbegroting uitwerkt zonder dit voor te leggen aan het parlement !

Als linkervleugel heeft SP.a Rood alles geprobeerd om van binnenuitde  sp.a op het juiste spoor te brengen. Vandaag is de bodemkoers van 10% in zicht. Meer dan 10.000 leden hebben de partij verlaten sinds 2008. En vooral, de partijleiding duldt geen kritiek, misbruikt syndicalisten als electoraal kannonenvlees en veegt haar voeten aan interne democratie. Daarom is het tijd het anker te lichten. SP.a Rood gaat verder onder de naam Rood!
Rood! wordt een strijdbare en moderne socialistiche politieke beweging van de 21e eeuw; open voor samenwerking en eenheid en dit zowel tijdens als tussen verkiezingen in. Momenteel worden daarover gesprekken aangeknoopt met verschillende organisaties, groepen en individuen ter linkerzijde en daarbuiten, waaronder ook reeds enkele bekende namen. Waar het dus zeker niet over gaat is over de oprichting van de zoveelste linkse splinterpartij.

Op zaterdag 30 april, aan de vooravond van 1 mei, wordt het debat alvast op het publieke forum gevoerd. Dan zullen Freya Piryns (Groen !), Peter Mertens (PVDA) en Erik De Bruyn (Rood !) met elkaar in debat treden over de toekomst van de linkerzijde in Vlaanderen. Dit debat vindt plaats in het Bondsgebouw van ABVV-Metaal Antwerpen, Ommeganckstraat 45-47, 2018 Antwerpen, om 16 uur in zaal 404. Moderator is Carl Apers (ATV).

Rood ! richt zich in de eerste plaats  tot alle ex-sp.a leden en politieke daklozen ter linkerzijde. Samen zullen we terug een socialistische stem te verheffen, niet enkel op 1 mei maar 365 dagen per jaar. Rood is troef !

Erik De Bruyn