Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Nu de sociale zekerheid een positief saldo laat optekenen, wordt het hoog tijd dat de federale regering kijkt naar zijn inkomsten om de begroting voor 2018 op orde te krijgen. De laatste jaren is er al genoeg bespaard in de sociale zekerheid, laat de regering nu werk maken van een rechtvaardige fiscaliteit waarbij bepaalde groepen in de samenleving de dans niet langer ontspringen.

Traditioneel worden er aan de vooravond van de begrotingsopmaak heel wat proefballonnetjes opgelaten. Even traditioneel gaat het weer richting besparingen in de sociale zekerheid en de collectieve diensten. Met bovenop een nieuwe laag structurele hervormingen, met inbreuken op de rechten van de werknemer, op mensen die een uitkering krijgen en op de gezondheidszorg. Zo werd alleen al tussen 2015 en 2017 n de gezondheidszorg 902 miljoen extra structureel bespaard, bovenop de inperking van de groeinorm.


Het is onaanvaardbaar dat men bij elk begrotingsdebat de focus op de uitgavenkant legt, terwijl het duidelijk tijd is voor de federale regering om voor fiscale rechtvaardigheid te kiezen aan de inkomenszijde. Nochtans blijkt uit de laatste cijfers dat niet de uitgaven in de sociale zekerheid zorgen voor het huidige begrotingsprobleem;- dat zit vooral aan de kant van de inkomsten.


Daarom: er kan geen sprake zijn van de hervorming van de vennootschapsbelasting die een nieuw gat slaat in de begroting, terwijl nu ook al blijkt dat de taks shift niet eens gefinancierd is. Nu al betaalt meer dan de helft van de bedrijven geen vennootschapsbelasting, volgens de cijfers van de Hoge Raad voor Financiën. Zou het ook geen goed idee zijn om te zorgen voor voldoende belastingscontroleurs om fiscale fraude tegen te gaan in plaats van hun aantal af te bouwen? En waarom wordt arbeid nog altijd zo zwaar belast, terwijl een belangrijk deel van de andere inkomsten niet of nauwelijks worden belast? Een belasting van de reële huurinkomsten zou een mooi begin zijn om de scheefgetrokken relatie recht te trekken, samen met de invoering van een voldragen meerwaardebelasting.


Beweging.net, MOC, ACV en CM leggen twaalf structurele hervormingen op tafel om de ontvangsten te verhogen en rechtvaardiger te maken. Tegelijk lanceren we voorstellen voor werkgelegenheid en sociale rechtvaardigheid.


Deze voorstellen kan u vinden als bijlage.


Aarzel niet ons te contacteren voor meer uitleg.


Voor beweging.net: Hilde Van Malderen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0473/688039
Voor ACV: David Vanbellinghen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0477/378817
Voor CM: Dieter Herregodts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0475/863671