Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht Vredesactie. "Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië". Dat zei de regering Bourgeois gisteren naar aanleiding van een oproep van minister voor ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo voor een wapenembargo op Saoedi-Arabië. Vredesactie vzw reageert dat er waarschijnlijk wél Vlaamse wapens terecht komen in Saoedi-Arabië, de Vlaamse regering weet het gewoon niet.


Onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut uit 2011 onthulde dat de Saoedische Eurofighter gevechtsvliegtuigen uitgerust zijn met radarapparatuur geproduceerd door Advionics, een Vlaams bedrijf. Deze werden in eerste instantie geëxporteerd naar Duitsland, maar belandden uiteindelijk toch in Saoedi-Arabië. De Vlaamse regering wist echter van niets.


"De aanslepende Saoedische bombardementen hebben een humanitaire catastrofe veroorzaakt in Jemen. Miljoenen mensen lijden honger. Hospitalen, scholen en havens zijn met de grond gelijk gemaakt. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant.", zegt Bram Vranken, woordvoerder van Vredesactie.


Regering weet amper waar Vlaamse wapens terecht komen


De regering Bourgeois zei gisteren dat er geen export is naar Saoedi Arabië. In werkelijkheid heeft de Vlaamse overheid er geen flauw benul van waar haar wapens terecht komen. In 2015 was 69,4 procent van het eindgebruik van Vlaamse wapens ongekend. Het Vlaams wapenhandeldecreet werkt voor intra-Europese export met een systeem van algemene vergunningen. Het eindgebruik van een algemene vergunning is per definitie ongeweten.


"Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet ten voordele van economisch gewin,"zegt Vranken. "Het Saoedisch gebruik van de Vlaamse radarsystemen is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo'n beleid."


Vlaamse regering kan haar beloften niet waarmaken


"Officieel voert Vlaanderen geen wapens uit naar Saoedi-Arabië. Iedereen is het erover eens dat dat geen goed idee is. Ook bevoegd minister Geert Bourgeois," zegt Bram Vranken van Vredesactie.


"De Vlaamse regering stelde vorige week een herziening van het wapenhandeldecreet voor. In dat voorstel wordt het probleem van het ongekend eindgebruik niet opgelost. Een gemiste kans. Als Vlaanderen echt geen wapens wil exporteren naar Saoedi-Arabië, dan moet de regering dringend meer zicht krijgen op het eindgebruik van Vlaamse wapens".

26519830703 be6033fb2d o 1

 

 

Foto: Op vrijdag 20 mei 2016 bezetten vredesactivisten meer dan 12 uur lang het dak van het wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze ontrolden spandoeken en sloegen er hun tenten op. Met hun actie klagen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-Arabië aan, en vragen ze dat de Vlaamse regering de gaten in de wapenexportwetgeving dicht.