gezondheidszorg klein                                 Meer info

001 15 Austerite invitation                                   Info...

HbH2019 SamenStijd Flyer 004print1                                 meer info...

Kerstmarkt 2019                                Meer info

IMG 20191108 WA0006                                Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

 Greenpaece

Een twintigtal bewoners van de Belgische kust hebben op 2 december in de Franse grensstad Duinkerke formeel klacht ingediend tegen de Franse staat en EDF, de uitbater van de kerncentrale van Gravelines. Hiermee protesteren de burgers en mandatarissen uit de Vlaamse kustregio, waaronder Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte, tegen de gebrekkige beveiliging van de Franse kerncentrale.

 

Gravelines, de op één na grootste Europese kerncentrale, ligt op amper 30 km in de dominante windrichting van de Belgische kust en is met een vermogen van 5400 MW bijna zo groot als het volledige Belgische kernpark. Voor veel kustbewoners vormt Gravelines dan ook een directere dreiging dan de Belgische centrales.

 

"Net als de Belgische reactoren is ook Gravelines onvoldoende bestand tegen aanvallen", zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België en aanwezig in Duinkerke. "De Franse staat en uitbater EDF weigeren voorlopig hun verantwoordelijkheid op te nemen en brengen zo burgers in Frankrijk én België in gevaar."

 

De centrale van Gravelines is als gevolg van haar ligging en ontwerp erg kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Vooral de koelbekkens voor gebruikte splijtstof, waar zich de grootste concentratie aan radioactiviteit bevindt, zijn hier niet tegen bestand. De Franse autoriteiten en EDF zijn hiervan al langer op de hoogte, maar nemen onvoldoende initiatieven om de beveiliging te verbeteren. [1]

 

Verschillende bezorgde burgers namen hierop het initiatief om klacht in te dienen voor het in gevaar brengen van derden. [2] Ze kregen hierbij de steun van o.a. Greenpeace en de lokale afdelingen van sp.a en Groen. Samen met Franse burgers legden in Duinkerke in totaal bijna 80 mensen klacht neer tegen de centrale van Gravelines.

 

Terzelfdertijd dienden honderden burgers uit grensplaatsen in Luxemburg, Duitsland en Zwitserland klacht in tegen de nabijgelegen Franse kerncentrales van Cattenom, Fessenheim en Bugey.

 

Noten:
[1] In oktober bezorgde Greenpeace Frankrijk nog een vertrouwelijk rapport hierover aan de bevoegde autoriteiten: "De veiligheid van de kernreactoren en van de bassins voor splijtstofopslag in Frankrijk en België en de bijbehorende maatregelen ter versterking". Om veiligheidsredenen werd hiervan enkel een beperkte samenvatting gepubliceerd, die u hier kunt vinden.

 

[2] Onder de Belgische burgers die klacht indienden waren o.a. de burgemeesters Johan Vande Lanotte (Oostende) en Steve Vandenberghe (Bredene).

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info