19.10.24 Welke toekomst voor de universitaire sociale voorzieningen                                  Meer info...

Salsa tegen de blokkade 25 10 191                                    Meer info

Oktober affiche

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Aldus actievoerders van de burgerinitiatieven CETA-vrije gemeenten. Zij plaatsten op de kade van het Deurgankcdok een groot standbeeld van de geblinddoekte Vrouwe Justitia, symbool van gerechtigheid en rechtvaardigheid. ISDS is een arbitrage tussen een overheid en een investeerder. Een investeerder kan eenzijdig een overheid tot geheime rechtspraak dwingen wanneer die meent dat een overheidsmaatregel zijn winst onderuit haalt.

DP World in Deurganckdok heeft het Havenbedrijf van Antwerpen, de stad, Vlaanderen en België tot zo’n arbitrage gedwongen. Het beroept zich op een vrijhandels- en investeringsverdrag tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten. DP World is het niet eens met de concessie die de haven hen heeft toebedeeld. Achter de rug van Vrouwe Justitia praten drie topadvocaten in Washington over het lot van de havengemeenschap, de mobiliteit en de ruimtelijke ordening op Linker en Rechteroever van de Schelde.


Onder druk van deze arbitrage heeft de Vlaamse regering een voorstel op tafel gelegd over de uitbreiding van de haven en over Doel. De actievoerders spreken zich niet ut over dit voorstel maar klagen dit arbitrage-mechanisme aan als ondemocratisch en tegen het algemeen belang.
Dit soort mechanismen zijn een aanfluiting van de grondrechten van én burgers én onze overheden .


De actievoerder ontrolden aan de voet van het standbeeld de woorden GRONDRECHT.

Na het Vlaams Parlement dreigt de Kamer in te stemmen met CETA, het handels- en investeringsbedrag tussen de EU en Canada. Net het arbitragemechanisme in CETA dreigt in strijd te zijn met onze grondrechten. De federale en Vlaamse meerderheidspartijen willen niet wachten op een uitspraak van het Europees Hof daarover.

De arbitrage van DP World bewijst dat ISDS wel degelijk een gevaar is voor onze democratie en de actievoeders willen CETA en ISDS dan ook stoppen. Zij steunen de vraag tot inzage in dit dossier van diverse burgers zodat het algemeen belang voorrang krijgt op big business.

Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=wgO1XbzQlVw&feature=youtu.be

Stop CETA
STop ISDS

Burgerinitiatieven CETA-vrije gemeenten
Facebook D19-20
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0497/23.07.60.

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant